ການປູກໝາກເຍົາ

ຕົ້ນສະບູດໍາເປັນພືດທີ່ເຂົ້າກັບສະພາບແຫ່ງແລ້ງໄດ້ດີ ຈະເລີ່ນເຕີບໃຫຍ່ໄດ້ດີໃນເຂດຮ້ອນ ສາມາດໃຫ້ຜົນຜະລິດໄດ້ຕະຫຼອດປີປະມານ 2-4 ກິໂລກຼາມ/ຕົ້ນ/ປີ ໂດຍສາຍພັນທີ່ມັກພົບເຫັນໃນບ້ານເຮົາມີລັກສະນະຂອງໝາກ 3 ລັກສະນະໄດ້ແກ່ ພັນທີ່ມີໝາກມົນຂະໜາດປານກາງ, ໝາກມົນຂະໜາດນ້ອຍ ແລະ ໝາກມົນຂະໜາດປານກາງ ແລະ ມີເປືອກໜາ ສຳລັບການຂະຫຍາຍພັນສາມາດເຮັດໄດ້ຫຼາຍວິທີດັ່ງນີ້:
1. ບົ່ມແກ່ນໂດຍຄັດເລືອກຈາກຝັກທີ່ມີສີເຫຼືອງແກ່ແກມສີນ້ຳຕານ ເປັນໄລຍະແກ່ເຕັມທີ່ ບໍ່ມີໄລຍະພັກໂຕ ຈືງງອກໄດ້ທັນທີ່ພາຍໃນ 10 ມື້ ຫຼັງຈາກບົ່ມໃນດີນການງອກຈະມີສ່ວນຂອງໃບລ້ຽງຄູ່ສອງໃບພົ້ນດີນ ໂດຍຕົ້ນກ້າຈະເຕິບໃຫຍ່ຢ່າງໄວ້ ເຊີ່ງຄວນອານຸບານຕົ້ນກ້າໃຫ້ມີອາຍຸປະມານ 2-3 ເດືອນ ຫຼືໃຫ້ມີຄວາມສູງປະມານ 30-40 ຊມ ກ່ອນຈະເອົາໄປປູກໃນໜານ ເພາະຈະເຮັດໃຫ້ຕົ້ນກ້າປັບສະພາບໃນໜານໄດ້ດີ ແລະ ໃຫຍ່ໄວ້ເຊີ່ງເລີ້ມໃຫ້ຜົນຜະລິດຫຼັງປູກປະມານ 8-10 ເດືອນສຳລັບຖົງບົ່ມ ຫຼືກະບະຊາຍໃຊ້ອັດຕາສ່ວນດີນ:ຊາຍ:ແກບ:ປຸຍຄອກ = 3 : 3 : 3 : 1
2. ການປັກຊຳຄວນໃຊ້ກ້ານພັນທີ່ມີສີຂຽວປັນນ້ຳຕານເລັກນ້ອຍຈະແຕກຮາກໄດ້ງ່າຍ ສຳລັບຄວາມຢາວຂອງກີ່ງປັກຊຳທີ່ເໝາະສົມຄື 30 ຊມ. ໂດຍປັກລົງໃນຖົງບົ່ມ ຫຼືກະບະຊາຍໃຊ້ອັດຕາສ່ວນດຽວກັນກັບດິນປະສົມບົ່ມແກ່ນໃຊ້ເວລາປັກຊຳປະມານ 2 ເດືອນ ຈືງສາມາດເອົາໄປປູກ ແລະ ໃຫ້ຜົນຜະລິດຫຼັງປູກ 6-8 ເດືອນ.
3. ການເພາະລ້ຽງເນື້ອເຍື່ອ ສາມາດຂະຫຍາຍພັນໂດຍເລືອກໃຊ້ສ່ວນຂອງຍອດອ່ອນ, ໃບ ແລະ ການໃບຂອງຕົ້ນສະບູດຳ ປູກລ້ຽງໃນອາຄານສັງເຄາະ

4. ໄລຍະປູກ: ໃນໜານໄດ້ແກ່ 2 x 2 ມ. ( 400ໂຕນ/ໄລ່ ) ໃນປະເທດອື່ນນິຍົມປູກພືດຊະນິດອື່ນລະຫວ່າງແຖວ

5. ລະດູປູກທີ່ເໝາະສົມ: ລະດູຝົນຕັ້ງແຕ່ເດືອນ ເມສາ-ພຶດສະພາ ຫຼັງປູກຄວນໃຫ້ນ້ຳທຸກໆ 10-15 ມື້ ຄວບຄູ່ກັບການກຳຈັດວັດສະພຶດບໍລິເວດໂຄນຕົ້ນ ໂດຍການຖາກ ຫຼືຖົມໂຄນຕົ້ນດ້ວຍເສດຊາກພຶດ ຫຼືແກບເປັນການຊ່ວຍຮັກສາຄວາມຊຸ່ມ ແລະ ເພີ່ມທາດອາຫານໃນດີນ.
6. ຫຼັງຈາກປູກໄດ້ 1 ເດືອນຄວນໃສ່ປຸຍບໍາລຸງຕົ້ນ ສູນ 15-15-15 ອັດຕາ 50 ກິໂລກຼາມ/ໄລ່ ແລະ ໃສ່ອີກຄັ້ງຫຼັງຈາດເກັບກ່ຽວຄັ້ງທຳອິດ ທັງນີ້ຕົ້ນສະບູດຳມີຄວາມຕ້ອງການປຸຍໄນໂຕຼເຈນແລະໂພແທສຊ້ຽມ ໃນປະລິມານສູງກວ່າຟອດຟໍຣັດ ແຕ່ຍັງບໍ່ມີຂໍ້ມູນເຖີ່ງປະລິມານປຸຍທີ່ເໝາະສົມສຳຫຼັບການປູກສະບູດຳໃນ
7. ພື້ນທີ່ການປູກຄວານເປັນພື້ນທີ່ດອນ ນ້ຳບໍ່ຖວມຂັງ ແລະໄດ້ຮັບແສງເແດດຕະຫຼອດໝົດມື້ ຈາກຂໍ້ມູນການສຶກສາເຫັນວ່າຄວນຕັດແຕ່ງກີ່ງຫຼັງຈາກການເກັບກ່ຽວຄັ້ງທີ່ 2 ຫຼືເມື່ອອາຍຸໄດ້ 1 ປີ ໂດຍພັດທະນາການຂອງລຳຕົ້ນໃນໄລຍະນີ້ສາມາດຕັດແຕ່ງກີ່ງໄດ້ 3 ລະດັບຄື ຕັດແຕ່ກີ່ງທີ່ຂໍແຍກທີ່ 1, ຂໍແຍກທີ່ 2 ແລະ ຂໍແຍກທີ່ 3 ແລະ ເກັບກ່ຽງຜົນຜະລິດໄດ້ພານຫຼັງການຕັດແຕ່ງ 6 ອາທິດ.

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: www.jatropha.center.ku.ac.th

ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:

ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:

ວີດີໂອ:

ຕິດຕໍ່:

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ