ເຕັກນິກການປູກໝາກເຂືອເປາະ

 

ໝາກເຂືອເປາະທີ່ປູກໃນບ້ານເຮົາສ່ວນຫຼາຍ ຈະເປັນໝາກເຂືອພື້ນເມືອງທີ່ປູກຕໍ່ໆກັນມາ ຊື່ຂອງໝາກເຂືອເປາະມັກຈະຕັ້ງຕາມລັກສະນະຂອງພັນ ຫຼືທ້ອງຖີ່ນນັ້ນໆ.
ໝາກເຂືອເປາະສາມາດປູກໄດ້ໃນດີນເກືອບທຸກຊະນິດ ທີ່ມີຄວາມຊຸ່ມສູງພໍສົມຄວນ ບໍ່ປຽກເກີນໄປ ຫຼືແຫ່ງເກີນໄປ ຄ່າ pH ປະມານ 5.5-6.8 ຕ້ອງການແສງແດດເຕີມທີ່ໃນການເພາະກ້າ.
ໝາກເຂືອເປັນພຶດທີ່ມີລະບົບຮາກປານກາງ ການເພາະກ້າຄວນຂຸດໄຖດີນເລີກປະມານ 15 ຊມ. ຕາກດິນໄວ້ 10-15 ມື້ ໃສ່ປຸຍຄອກຄົນໃນດີນເພື່ອຊ້ວຍໃຫ້ດີນອ່ອນບໍ່ແໜ່ນ ພວນດີນໃຫ້ລະອຽດ ຫວ່ານແກ່ນໝາກເຂືອໃຫ້ກົ່ວໜານ ແລ້ວຫວ່ານປຸຍຄອກປົກໜ້າ.
ການປູກໝາກເຂືອເປາະ.
ເມື່ອເບ້ຍໝາກເຂືອອາຍຸໄດ້ 30 ມື້ໃຫ້ຍ້າຍເບ້ຍໂດຍມີດິນຕິດຮາກມານໍາໃຫ້ຫຼາຍທີ່ສຸດ ຄວນຍ້າຍເບ້ຍຊ່ວງຕອນສວຍຫາຕອນແລງເມື່ອຍ້າຍແລ້ວຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມທັນທີ ຄວນກັນແສງໃຫ້ເບ້ຍໝາກເຂືອໃນຊ່ວງ 3 ມື້ທຳອິດເພື່ອໃຫ້ເບ້ຍຕັ້ງໂຕໄດ້ໄວຂື້ນໄລຍະປູກທີ່ເໝາະສົມຄື ໄລຍະຫວ່າງຕົ້ນ 50 ຊມ. ລະຫວ່າງແຖວ 80-100 ຊມ.


ການດູແລ.
ຊ້ວງທຳອິດຄວນໃຫ້ນ້ຳສະໝ່ຳ ສະເໝີ ແລະພຽງພໍ ລະວັງບໍ່ໃຫ້ປຽກເກີນໄປຄວນໃຊ້ປຸຍສູດ 13-13-21 ອັດຕາ 50-100 ກິໂລກຼາມ/ໄລ່ ເປັນປຸຍຮອງພື້ນຕອນປູກ ແລະຫຼັງຍ້າຍກ້າ 30 ມື້ທຳອິດໃສ່ປຸຍຢູ່ເລຍ ເພື້ອຊ່ວຍເລັ່ງການຈະເລີນເຕີບໃຫຍ່ຂອງຕົ້ນກ້າ ໄລຍະທຳອິດຄວນພວນດີນ ກຳຈັດວັດສະພຶດໃນໄລຍະທີ່ຕົ້ນຍັງນ້ອຍ ເພື່ອຊ່ວຍໃຫ້ຖາຍເທອາກາດ ແລະ ນ້ຳໄດ້ດີຕົ້ນຈະແຂງແຮງ.
ການເກັບກ່ຽວ.
ປົກກະຕິເກັບກ່ຽງໄດ້ເມື່ອອາຍຸປະມາ 60-85 ມື້ ຄວນເລືອກເກັບໝາກທີ່ຍັງບໍ່ທັນແກ່ ເພາະວ່າໝາກທີ່ເລີ້ມແກ່ຄຸນນະພາຍສິຫຼຸດລົງ ແລະບໍ່ແຊບ ບໍ່ຄວນປ່ອຍໃຫ້ໝາກແກ່ຄາຕົ້ນເພາະຈະເຮັດໃຫ້ຜົນຜະລິດຫຼຸດລົງ.

ການເກັບແກ່ນພັນ.
ຊ້ວງອາຍຸປະມານ 90-100 ມື້ ດອກໝາກເຂືອເປາະຈະເລີ້ມບານ ເຊີ່ງຈະບານບໍ່ພ້ອມກັນ ໝາກຈະເລີ້ມແກ່ເມື່ອອາຍຸໄດ້ 180 ມື້ ຕ້ອງພະຢາຢາມເກັບໝາກທີ່ເປັນສີເຫຼືອງທັງໜ່ວຍຈາກນັ້ນເອົາມາປະໄວ້ໃນຮົ່ມປະມານ 2-3 ມື້ ແລ້ວນວດໝາກເພື່ອໃຫ້ແກ່ນຫລຸດອອກຈາກໜ່ວຍ ແລ້ວຜ່າເອົາແກ່ນອອກ ຈາກນັ້ນລ້າງໃຫ້ສະອາດ ແກ່ນທີ່ຈົມນ້ຳຈະເປັນແກ່ນທີ່ດີ ສ່ວນແ່ນທີ່ລອຍນ້ຳເປັນແກ່ນທີ່ບໍ່ດີ ໃຫ້ເອົາຖີມຈາກນັ້ນໃສ່ກະຕ່າລ້າງນ້ຳຜ່ານອີກເທື່ອໜື່ງ ປະໄວ້ໃຫ້ແຫງມາດແລ້ວຄ່ອຍເອົາມາຕາກແດດ ( ໃນການຕາກຄວນໃຊ້ຜ້າຮອງແກ່ນ ) ຕາກໄວ້ປະມານ 3-4 ແດດ ແລ້ວກວດເບີ່ງຄວາມສະອາດອີກເທື່ອໜື່ງ ແລ້ວຄ່ອຍເກັບໃສ່ຖົງເຈ້ຍຂຽນຊື່ ແລະ ວັນເດືອນປີທີ່ເກັບ ແລ້ວພັບໃສ່ໃນຖົງ ໃຫ້ເກັບໄວ້ໃນຕູ້ເຢັນເພື່ອຮັກສາອັດຕາການງອກ ແລະຫລຸດການຫາຍໃຈຂອງເມັດພັນໃຫ້ໜອຍທີ່ສຸດ ຈະສາມາດເກັບແກ່ນພັນໄວໃຊ້ໄດ້ດົນນານເກີນ 2 ປີຂື້ນໄປ.
ໝານເຫດ: ຕົ້ນໝາກເຂືອສາມາດຕັດແຕ່ງກີ່ງງ່າໄດ້ຫຼັງການເກັບກ່ຽງລຸ້ນທີ່ໜື່ງ ໃຊ້ມີດຕັດ ຕັດແຕ່ງກີ່ງແລະໃສ່ປຸຍໝັກເພື່ອໃຫ້ກີ່ງໃໝ່ອອກມາເຊີ່ງຈະສາມາດເກັບໝາກເຂືອເປາະໄດ້ອີກ.

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ:http://www.kasetporpeangclub.com

ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:

ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:

ວີດີໂອ:

ຕິດຕໍ່:

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ