ເຕັກນິກການປູກໝາກຖົ່ວແຮ
ໝາກຖົ່ວແຮຈັດເປັນພຶດໃນຕະກູນຖົ່ວຊະນິດໜື່ງ ທີ່ສາມາດຈະເລີນເຕີບໃຫຍ່ຂ້າມປີໄດ້ 2-3 ປີ ທົນຕໍ່ສະພາບແຫ່ງແລ້ງ ແລະອຸນນະພູມສູງໄດ້ດີ ສາມາດປັບໂຕເຂົ້າກັບສະພາບແວດລ້ອມໄດ້ຢ່າງກວ້າງຂວາງ ຕັ້ງແຕ່ລະດັບຄວາມສູງ 0-1.000 ມ. ຈາກລະດັບນ້ຳທະເລ ຈະເລີນເຕີບໃຫຍ່ໃນດິນພຸ່ຍທີ່ມີການລະບາຍນ້ຳດີ ແຕ່ບໍ່ທົນກັບສະພາບດິນທີ່ມີນ້ຳຖ້ວມ ໝາກຖົ່ວແຮຈະເລີນເຕີບໃຫຍ່ໄດ້ດີໃນເຂດຮ້ອນເຄີ່ງແຫ່ງແລ້ງ ມີປະລິມານຝົນຕັ້ງແຕ່ 500-2.500 ມິນລິແມັດ/ປີ
ລັກສະນະທົ່ວໄປ.
ໝາກຖົ່ວແຮຈັດເປັນໄມ້ພຸ່ມຂະໜາດນ້ອຍສູງ 1-5 ມ. ລຳຕົ້ນ ແລະ ກີ່ງມີສີຂຽວອົມເຫຼືອງ ເມື່ອແກ່ຈະມີສີນໍ້າຕານອົມຂຽວ ແລະ ແຕກກີ່ງການສາຂາອອກໃນລະດັບ 1-1.5 ມ. ມີລະບົບຮາກແກ້ວທີ່ແຂງແຮງຢັ່ງເລີກລົງໃນດິນ ລັກສະນະໃບຈະເປັນແບບໃບລວມມີໃບຍ່ອຍ 3 ໃບ ຮູບໃບຍາວຮີ ຄືຫອຍປາຍແຫຼມ ຂອບໃບລຽບມີຂົນປົກຫຸ້ມ ດ້ານເທີ່ງຂອງໃບມີສີຂຽວເຂັ້ມ ດ້ານກ້ອງໃບມີສີນໍ້າເງີນ ດອກອອກເປັນຊໍ່ມີສີເຫຼືອງ ຫຼືສີແດງ ຂະໜາດດອກຍາວ 2.8-2.9 ຊມ. ກວ້າງ 0.6-0.9 ຊມ. ຂື້ນຢູ່ກັບພັນ ພາຍໃນມີແກ່ນມົນ ຫຼືຮບໄຂ່ຈໍານວນ 3-5 ແກ່ນ.
ວິທີປູກ.
ໄຖກຽມດິນ ໂດຍໄຖດະ 1 ເທື່ອ, ໄຖພວນ 1 ເທື່ອ ໃນຊ່ວງດິນມີຄວາມຊຸ່ມພຽງພໍ ໃນຕອນທີ່ກຽມດິນຄວນໃສ່ປຸຍ ຮ໊ອດຟໍເຟດ ອັດຕາ 20 ກິໂລກຼາມ/ໄລ່ ໂດຍການໄຖໄປມາໃຫ້ເຂົ້າກັບດິນ.
ໄລຍະປູກ.
ໃຊ້ໄລຍະປູກລະຫວ່າງຕົ້ນ ແລະ ໄລຍະລະຫວ່າງແຖວເທົ່າກັບ 50 x 75 ຊມ. ປູກໂດຍການໃຊ້ແກ່ນຫຍອດເປັນຂຸມໆ ລະ 2-3 ແກ່ນ ອັດຕາແກ່ນພັນແມ່ນ 8 ກິໂລກຼາມ/ໄລ່ ກ່ອນປູກຄວນຄົນແກ່ນໃສ່ກັບຢາປ້ອງກັນເຊຶ້ອລາ.
ການເບີ່ງແຍງຮັກສາ.
ຫຼັງຫຍອດແກ່ນ 7-10 ມື້ ແລ້ວຕ້ອງພວນດິນກໍາຈັດວັດສະພຶດ ເມື່ອອາຍຸໄດ້ 30 ມື້ ໃຫ້ໃສ່ປຸຍເຄມີສູດ 15-15-15 ອັດຕາ 20 ກິໂລກຼາມ/ໄລ່ ຊ່ວງກຳລັງຕິດຝັກອ່ອນຄວນສີດສານເຄມີເພື່ອກຳຈັດເພີ້ຍອ່ອນ ເພີ້ຍໄຟແລະໜອນເຈາະຝັກ
ການເກັບກ່ຽວ.
ໝາກຖົ່ວແຮທີ່ປູກໃນຕົ້ນລະດູຝົນ ເດືອນພືດສະພາ ຫາເດືອນມີຖຸນາ ຈະອອກດອກປະມານເດືອນຕຸລາ ຮອດເດືອນພະຈິກ (110-150ມື້) ຝັກຈະແກ່ເກັບກ່ຽວໄດ້ໃນເດືອນທັນວາ (180-270 ມື້) ເມື່ອຝັກແ່ປະມານ 3 ໃນ 4 ກໍ່ເກັບກ່ຽວດ້ວຍການຕັດກີ່ງຍ່ອຍທີ່ມີຝັກແກ່ທັງໝົດເອັາມາກອງຕາກແດດໃຫ້ແຫ່ງ 2-3 ແດດແລ້ວກໍ່ຂັດແຍກແກ່ນອອກຈາກຝັກ ແລະສີ່ງປະປົນ ເພື່ອບັນຈຸໃສ່ໄທ່ຕໍ່ໄປ.
ການໃຊ້ປະໂຫຍດ.
1. ປູກເປັນປຸຍພຶດສົດບຳລຸງດິນ. ເພື່ອເພີ່ມຜົນຜະລິດພຶດຫຼັກໃຫ້ສູງຂື້ນໂດຍໃຊ້ອັດຕາແກ່ນພັນ 6 ກິໂລກຼາມ/ໄລ່ ຊື່ງຈະໃຫ້ນ້ຳໝັກສົດປະມານ 5-7 ຕັນ/ໄລ່ ເຮັດການໄຖດິນຊ່ວງທີ່ອອກດອກຈົນຮອດດອກບານ 50% (ອາຍຸປະມານ 110-150 ມຶ້) ປະໄວ້ 15 ມື້ ຈື່ງປູກພຶດຫຼັກຕໍ່ໄປ ຫຼືປູກເປັນພຶດແຊມກັບພັນພຶດເຊັ່ນ: ໝາກຖົ່ວດິນ ໂດຍໃຊ້ໝາກຖົ່ວດິນ 6 ແຖວ ແຊມກັບໝາກຖົ່ວແຮ 1 ແຖວ ເປັນຕົ້ນ.
2. ເອົາແກ່ນມາເປັນອາຫານ. ໃນພັນທີ່ມີແກ່ນໃຫຍ່ ມີໂປຣຕີນສູງ 21-26% ນິຍົມບໍລິໂພກໃນອິນເດຍ ແລະອັບຟຣິກາ ແຕ່ບໍ່ຄ່ອຍຈະນິຍົມໃນລາວ ໂດນການເອົາແກ່ນໄປແຊ່ນ້ຳໄວ້ 1 ຄືນ ແລ້ວເອົາໄປຕາກແດດໃຫ້ເປືອກແຕກອອກ ແລ້ວເອົາມາບົດໃຫ້ລະອຽດແລ້ວຈື່ງເອົາໄປປຸງອາຫານ ສ່ວນພັນແກ່ນນ້ອຍນິຍົມເອົາໄປເປັນອາຫານສັດ.
3. ໃຊ້ເປັນຕົ້ນໄມ້ລ້ຽງຄັ່ງ. ໂດຍຈະໃຫ້ຜົນຜະລິດຄັ່ງປະມານ ຢ ກິໂລກຼາມຕໍ່ຕົ້ນ.
4. ໃຊ້ລຳຕົ້ນຕັດເຮັດເປັນຟື່ນ. ເປັນແຫຼ່ງເຊື່ອໄຟໄດ້ເປັນຢ່າງດີ.
5. ໃຊ້ປູກຮ່ວມກັບຕົ້ນກະຖີນ. ໂດຍໃຊ້ແກ່ນພັນທັງ 2 ຊະນິດໃນອັດຕາ 1:1 ໂຮຍຂວາງຄວາມຊັນ ເພື່ອປ້ອງກັນການເຊາະເຈື່ອນຂອງດິນ ຊື່ງນິຍົມໃນເຂດພາກເໜືອ
6. ໃຊ້ເປັນພຶດໃຫ້ຫົມເງົາໃຫ້ກັບພຶດຢືນຕົ້ນ. ໃນຊ່ວງ 2-3 ປີທໍາອິດ ເຊັ່ນ: ໄມ້ໃຫ້ໝາກ, ຊາ, ກະເຟ, ໂກໂກ້ ເປັນຕົ້ນ.
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: https://www.thai-thaifood.com
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ:
ຕິດຕໍ່:
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ