ເຕັກນິກການປູກມັນຝຣັ່ງ


ການກຽມດິນ.
ໄຖດິນໃຫ້ເລິກຢ່າງນ້ອຍ 20 ຊັງຕີແມັດ ຕາກດິນໄວ້ກ່ອນປູກປະມານ 10 ຫາ 15 ວັນ. ຫາກດິນແໜ້ນແງ ຫຼື ດິນເປັນກົດຫຼາຍຄວນໃຊ້ສານປັບສະພາບດິນ ໄດນາໄມ ປະສົມນ້ຳຈືດສີດ ຫຼື ຫົດລົງດິນທົ່ວໜານ ອັດຕາ 1 ລິດຕໍ່ນ້ຳ 500 ລິດຕໍ່ພື້ນທີ່ 3 ຫາ 5 ໄລ່ ຈາກນັ້ນໄຖພວນອີກເທື່ອໜື່ງຈິ່ງເຮັດຄູປູກ.

ລະດູການປູກ.
ປົກກະຕິເລີ່ມປູກທ້າຍເດືອນພະຈິກຫາຕົ້ນເດືອນທັນວາ, ເກັບກ່ຽວປະມານທ້າຍເດືອນມີນາ
– ນອກລະດູເລີ່ມປູກເດືອນເມສາ ແລະ ເກັບກ່ຽວເດືອນສິງຫາ
– ຖ້າປູກແບບແຖວດຽວບໍ່ເຮັດຄູຄື: ຂຸດຮ່ອງຍາວຕາມແນວໜານປູກເລິກປະມານ 5 ຊັງຕີແມັດ ໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງຮ່ອງ 75 ຫາ 90 ຊັງຕີແມັດ, ວາງຫົວພັນໃນຮ່ອງຫ່າງກັນ 20 ຫາ 30 ຊັງຕີແມັດ ແລ້ວຖົມດິນ. ວິທີນີ້ຊ່ວຍປະຢັດແຮງງານເປັນວິທີທີ່ນິຍົມກັນປູກ.

– ປູກແຖວດຽວແບບເຮັດຄັນຄູ: ຂຸດເຮັດຄູໃຫ້ສູງຂຶ້ນ 20 ຊັງຕີແມັດ. ຄວນໃສ່ຝຸ່ນຄອກ ແລະ ປຸ໋ຍເຄມີຮອງພື້ນຂຸມຄືກັບວິທີທີ 1
– ຍົກຄູປູກແບບແຖວຄູ່: ຄືຍົກຄູປູກຂະໜາດກວ້າງ 1 – 2 ແມັດຍາວຕາມພື້ນທີ່ຂຸດຂຸມປູກແຖວຄູ່ເທີງ ໜານປູກໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງແຖວ 40 ຫາ 80 ຊັງຕີແມັດ, ໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງຂຸມ 30 ຫາ 40 ຊັງຕີແມັດໃສ່ຝຸ່ນຮອງພື້ນຂຸມ ແລະ ຖົມດິນເຊັ່ນກັນ

ການໃສ່ຝຸ່ນ.
ຄວນໃສ່ຝຸ່ນອິນຊີ ຫຼື ປຸ໋ຍເຄມີແບ່ງໃສ່ 3 ຄັ້ງ:
– ຄັ້ງທີ່ 1: ໃຊ້ວັດສະດຸປັບປຸງດິນອິນຊີຝຸ່ນຂຽວສູດເຂັ້ມຂຸ້ນອັດຕາ 50 ກິໂລ/ໄລ່ ໃສ່ຮອງພື້ນຂຸມ
– ຄັ້ງທີ 2: ເມື່ອມັນຝຣັ່ງອາຍຸ 20 ຫາ 30 ວັນ ໃສ່ຝຸ່ນອິນຊີ ສູດເຂັມຂຸ້ນອັດຕາ 40 ກິໂລ/ໄລ່ + ປຸ໋ຍເຄມີສູດ 15-15-15 ອັດຕາ 10 ກິໂລ/ໄລ່ ປະສົມໃຫ້ເຂົ້າກັນແລ້ວນໍາໄປໂຮຍຂ້າງແຖວແລ້ວພູນດິນຖົມ.
– ຄັ້ງທີ 3: ເມື່ອມັນຝຣັ່ງອາຍຸ 60 ວັນໃສ່ຝຸ່ນ ຂຽວສູດເຂັ້ມຂຸ້ນໃນອັດຕາ 40 ກິໂລ/ໄລ່ + ໂປຕັສຊຽມຊັນເຟສ ( 0-0-50 ) ອັດຕາ 10 ກິໂລ/ໄລ່ ປະສົມໃຫ້ເຂົ້າກັນແລ້ວນຳໄປໂຮຍຂ້າງແຖວແລ້ວພູນດິນຖົມ.
ທາງໃບແນະນຳໃຫ້ໃຊ້ຝຸ່ນ ແລະ ຮໍໂມນທຳມະຊາດໄບໂອເຟີທິນສູດບຳລຸງຕົ້ນໄລ່ແມງໄມ້ອັດຕາ 30 ຊີຊີ/ນ້ຳ 20 ລິດບວກອາຫານຮອງ ແລະ ເສີມຄີເລທ ສີດທຸກໆ 7 ຫາ 10 ວັນ ເພື່ອເພີ່ມຜົນຜະລິດ. ກໍລະນີເລີ່ມລົງຫົວໃຫ້ໃຊ້ ໄຊໂອເຟີທິນສູດເລັ່ງຂະໜາດໝາກ, ຫົວ ສີດໃນອັດຕາ 30 ຊີຊີ/ນໍ້າ 20 ລິດ
ການໃຫ້ນ້ຳ.
ມັນຝຣັ່ງເປັນພືດທີ່ຕ້ອງການນ້ຳສະໝ່ຳສະເໝີຄວາມຖີ່ການໃຫ້ນ້ຳຈະຜັນປ່ຽນຕາມໄລຍະການຈະເລີນເຕີບໂຕ. ຊ່ວງປູກທຳອິດຄວນໃຫ້ນ້ຳປະລິມານໜ້ອຍພຽງພໍຕໍ່ການງອກ. ຫຼັງງອກແລ້ວເພີ່ມນ້ຳປະລິມານຫຼາຍຂຶ້ນ ແລະ ສະໝ່ຳສະເໝີ, ຫຼັງຈາກລົງຫົວແລ້ວຖ້າໄດ້ນ້ຳບໍ່ສະໝ່ຳສະເໝີຈະໃຫ້ຫົວທີ່ມີລັກສະນະຜິດປົກກະຕິ. ຢ່າໃຫ້ນ້ຳຊຸ່ມຈົນເກີນໄປຫາກຊຸ່ມເກີນໄປຈະເຮັດໃຫ້ຮູຫາຍໃຈທີ່ຫົວມັນຝຣັ່ງຂະຫຍາຍຕົວໃຫຍ່ຂຶ້ນ ເຮັດໃຫ້ເປືອກບໍ່ງາມ ແລະ ມີໂອກາດເນົ່າເສຍໄດ້ງ່າຍໃກ້ຊ່ວງເວລາເກັບກ່ຽວຄວນງົດໃຫ້ນ້ຳສອງອາທິດ.
ການເກັບກ່ຽວ.
ຕ້ອງເກັບກ່ຽວຫົວມັນທີ່ແກ່ເຕັມທີ່ ຫຼື ມັນມີອາຍຸ 100 ຫາ 120 ວັນ ຫຼັງຈາກຕົ້ນຕັ້ງຕົວ ຫຼື ສັງເກດຈາກຈາກລົ້ມເອນນອນລົງລະດັບພື້ນດິນຈິ່ງໃຫ້ຕັດຕົ້ນມັນຝຣັ່ງຖີ້ມ 7 ຫາ 10 ວັນ ກ່ອນຂຸດຫົວຂື້ນຈາກດິນ, ການຂຸດຄວນເຮັດຢ່າງລະມັດລະວັງ ແລະ ບໍ່ຄວນຖີ້ມໄວ້ກາງແດດເປັນຮເວລາດົນ. ຈາກນັ້ນໃຫ້ນຳຫົວມັນຂຶ້ນໄວ້ທີ່ຮົ່ມທີ່ລະບາຍອາກາດໄດ້ດີໃຊ້ເວລາ 7 ຫາ 15 ວັນ ແລ້ວນຳເຂົ້າເກັບໃນໂຮງເກັບທີ່ແສງສ່ອງບໍ່ເຖີງ. ລະວັງຢ່າຊ້ອນທັບຫົວມັນຫຼາຍຊັ້ນ ແລະ ສິ່ງສຳຄັນຕ້ອງໃຫ້ມີການຖ່າຍເທອາກາດໄດ້ດີ.

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: www.phkaset.com

ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:

ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:

ວີດີໂອ:

ຕິດຕໍ່:

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ