ເຕັກນິກການປູກໝາກພິກໄທ
I. ການຄັດເລືອກສະຖານທີ່ ແລະ ສາຍພັນ
1. ດິນຟ້າອາກາດ: ພິກໄທຕ້ອງການດິນທີ່ມີຄວາມອຸດົມສົມບູນ, ມີຊັ້ນໜ້າດິນເລິກ, ເປັນດິນລະບາຍນ້ຳໄດ້ດີ ແລະ ບໍ່ມີນ້ຳຖ້ວມຂັງ ເພາະຈະເຮັດໃຫ້ຮາກຂອງຕົ້ນເນົ່າໄດ້, ຖ້າດິນມີລັກສະນະເປັນຄ້ອຍຊັນຄວນຈະປູກເປັນຂັ້ນໃດ, ອຸນຫະພູມທີ່ເໝາະສົມ 15-30 ອົງສາເຊ ຫຼື ໃນເດືອນທີ່ມີອຸນຫະພູມຕໍ່າສຸດບໍ່ຄວນຕໍ່າກວ່າ 15 ອົງສາເຊ ແລະ ດິນມີຄວາມເປັນກົດ, ເປັນດ່າງ PH 6-6,5.
2. ສາຍພັນທີ່ດີ: ພິກໄທມີຫຼາຍສາຍພັນ, ແຕ່ລະສາຍພັນບໍ່ມີຄວາມແຕກຕ່າງກັນຫຼາຍ ສະນັ້ນການຄັດເລືອກສາຍພັນຄວນຄຳນຶງເຖິງ:
ມີຄວາມເໝາະສົມກັບສະພາບທ້ອງຖິ່ນ, ທົນທານຕໍ່ພະຍາດ ແລະ ການລົບກວນຂອງສັດຕູ, ໃຫ້ຜົນຜະລິດສູງ ແລະ ເປັນທີ່ຕ້ອງການຂອງຕະຫຼາດເຊັ່ນ: ສາຍພັນ ຊາລາວັດ ຫຼື ພັນມາເລເຊຍ, ພັນຫວຽດນາມ ທີ່ນຳເຂົາມາປູກໃຫ້ຜົນຜະລິດສົດ 9-12 ກິໄລ/ຄ້າງ ຫຼື 3600-4800 ກິໂລກຣາມ/ໄລ່/ປີ.
II. ການອອກແບບສວນປູກ
– ໄລຍະຫ່າງການປູກ 2×2 ແມັດ (400ຄ້າງ/ໄລ່)
– ປັກຄ້າງຕາມແລວທີ່ວາງໄວ້, ຝັງເລິກ 60 ຊມ, ຝັງໃຫ້ແໜ້ນ ແລະ ໃຫ້ຫ່າງຈາກປາກຂຸມ 15 ຊມ
– ຂຸດຂຸມປູກ 40 x 60 x 40 ຊມ ຂື້ນໄປ
– ແຍກດິນຊັ້ນເທິງ ແລະ ຊັ້ນລຸ່ມໄວ້ຄົນລະບ່ອນ
– ເອົາດິນຊັ້ນເທິງລົງກ່ອນປະມານ 1/3 ຂອງຂຸມ
– ຈາກນັ້ນໃຫ້ເອົາດິນຊັ້ນເທິງອ້ອມປາກຂຸມປະສົມຝຸ່ນຄອກ 2 ຄຸ, ປຸຍ 15 15 15 ຈຳນວນ 200 ກຣາມ, ໂຟລະດານ 3% ຈຳນວນ 20 ກຣາມ ປະສົມເຂົ້າກັບດິນຊັ້ນໜ້າແລ້ວເອົາລົງຂຸມເອົາດິນຊັ້ນລຸ່ມຖົມກົບສູງຈາກໜ້າດິນ 20 ຊມ.
– ໃຊ້ຄ້າງປະເພດໄມ້ແກ່ນເຊັ່ນ: ໄມ້ແດງ ແລະ ອື່ນໆ ເຊິ່ງມີໜ້າຕັດປະມານ 15 ຊມ ແລະ ຄວາມຍາວ 4 ແມັດ.
III. ເຕັກນິກການປູກ
– ຄວນປູກໃນຕົ້ນລະດູຝົນໃນເດືອນ 6-7 ຂອງປີ.
– ການເອົາເບ້ຍລົງຂຸມ ແລະ ເບົ້າ ຕ້ອງຕໍ່າກ່ວາໜ້າດິນ 5-10 ຊມ ໃຊ້ມີດຕັດແຫກເບົ້າຕາມລວງຕັ້ງເພື່ອເອົາຖົງຢາງອອກ, ໃຫ້ປູກຂຸມລະ 1 ຫຼື 2 ເບ້ຍກໍ່ໄດ້.
– ຖົມດິນໃຫ້ແໜ້ນ ແລະ ຫົດນ້ຳຕົ້ນລະ 1 ຄຸ.
IV. ການບົວລະບັກຮັກສາ
1. ການຫົດນ້ຳ
– ພິກໄທເປັນພືດບໍ່ມັກນ້ຳຂັງຮາກ, ດິນມີຄວາມຊຸ່ມສູງ ສະນັນໃນລະດູຝົນກໍ່ບໍ່ຈຳເປັນຫົດ, ສວ່ນລະດູແລ້ງຕ້ອງຫົດເປັນປົກກະຕິ
– ພາຍຫຼັງປູກຈະຕ້ອງຫົດນ້ຳ 20-30 ວັນຕິດຕໍ່ກັນ ຫຼັງຈາກນັ້ນໃຫ້ຫົດອາທິດລະ 2 ຄັ້ງ.
– ເມື່ອປູກໃໝ່ໃຫ້ໃຊ້ກ້ານພ້າວ ຫຼື ກິ່ງໄມ້ບັງແດດຈົນຮອດ 1 ເດືອນ ຈຶ່ງເອົາອອກ.
2. ການເສຍຫຍ້າ: ໃຫ້ລະວັງບໍລິເວນ 50 ຊມ ອອ້ມຕົ້ນໃຫ້ໃຊ້ມືຫຼົກເອົາ ເພາະຈະກະທົບກະເທືອນຕໍ່ຮາກ ແລະ ຕົ້ນພິກໄທ.
3. ການຕັດແຕ່ງກິ່ງ
– ເມື່ອພິກໄທແຕກຍອດຄວນປິດຍອດອ່ອນອອກ ແລະ ຈົ່ງໄວ້ 2-3 ຍອດ ທີ່ສົມບູນແລ້ວມັດຂື້ນຄ້າງ
– ເມື່ອອາຍຸໄດ້ 1 ປີ ສູງຈາກໜ້າດິນ 50 ແມັດຕັດແຕ່ງເລືອກເອົາຍອດພັນດີໄປຂະຫຍາຍ, ປີທີ 2 ດກໍ່ເຮັດເຊັ່ນດຽວກັນ.
– ເມື່ອຕົ້ນສູງກວ່າຄ້າງ 30 ຊມ ໃຫ້ເອົາຍອດພັນຄ້າງໄວ້ ແລະໃຊ້ເຊືອກ ຂະໜາດ 0.25 ມັດແທນເຊືອກຟາງຫ່າງກັນ 40-50 ຊມ.
– ໃຫ້ຕັດກິ່ງອອກຈາກໂຄນຕົ້ນ ແລະ ແໜງຢູ່ຕິດກັບດິນ, ບິດໃບອອກໃຫ້ໂລ່ງ, ຖ້າພິກໄທນານໃຫຍ່ບໍ່ຖ້ວມຄ້າງໃຫ້ເດັດຊໍ່ດອກອອກໝົດ.
4. ການພວນ ແລະ ການຄຸມດິນ: ການພວນດິນໃຫ້ເຮັດເວລາດຽວກັບໃສ່ຝຸ່ນຄອກ ຫຼື ຫຼັງເສຍຫຍ້າ, ໃຊ້ຝຸ່ນຄອກ 3 ສ່ວນດິນ 1 ສ່ວນປະສົມເຂົ້າກັນແລ້ວນຳໄປຫວ່ານ 2 ຄຸ/ຄ້າງ, ລະດູແລ້ງໃຫ້ເອົາເຟືອງເຂົ້າປົກໂຄນເພື່ອໃຫ້ຄວາມຊຸ່ມ ແລະ ເປັນຝຸ່ນໄດ້.
5. ການໃສ່ຝຸ່ນ: ໃຫ້ໃສ່ຕາມຊົງພຸ່ມພວນດິນແລ້ວໃສ່ອ້ອມຕົ້ນ ຫ່າງຈາກຕົ້ນ 25-30 ຊມ ຝຸ່ນທີ່ຈະໃສ່ມີ:
– ຝຸ່ນຄອກ (ຂີ້ສັດຕ່າງໆ): ໃຫ້ປະສົມດິນ 1 ສ່ວນ ແລະ ຝຸ່ນ 5 ສ່ວນ ແລ້ວຫວ່ານກົບ.
– ຝຸ່ນບົ່ມ: ປະສົມດິນ 2 ສ່ວນ, ຝຸ່ນຄອກ 1 ສ່ວນ, ຝຸ່ນບົ່ມ 2 ສ່ວນ ປະສົມເຂົ້າກັນແລ້ວຫວ່ານກົບ.
– ປຸຍສູດ 15 15 15 ປີໜຶ່ງໃສ່ 400-500 ກຼາມ/ຄ້າງ 3 ຄັ້ງ/ປີ, ປີທີ່ 2 ໃສ່ 400-500ກຼາມ/ຄ້າງ 2 ປີ/ຄັ້ງ.
V. ວິທີປ້ອງກັນ ແລະ ທໍາລາຍສັດຕູພືດຕ່າງໆ
• ປວກ: ໃຫ້ຂຸດທຳລາຍທັງຄ້າງ ແລະ ໂຄນຮອດຮາກແລ້ວໃຊ້ຢາ Dieldrex 15 ປະສົມນ້ຳປະມານ 1:300 ຫົດໃຫ້ທົ່ວ.
• ດ້ວງເຈາະລຳຕົ້ນ: ໃຫ້ຕັດກິ່ງ ຫຼື ລຳຕົ້ນບໍລິເວນດ້ວງທຳລາຍຖີ້ມ, ໃຊ້ສານເຄມີ ຟູລາດານ 5 ຈີ ປະມານ 30 ກຼາມ/ຄັ້ງ ໂດຍປະສົມລົງໃນດິນໃຫ້ທົ່ວ.
• ພະຍາດໂຄນ ແລະ ຮາກເນົ່າ: ເກີດຈາກເຊື້ອລາເມື່ອອາຍຸຕົ້ນໄດ້ 2 ປີຂື້ນໄປ ແລະ ຈະຕາຍພາຍໃນ 1-2 ເດືອນ, ຢ່າປູກໃກ້ແຫຼ່ງນໍ້າ, ບ່ອນນໍ້າຂັງ, ຕັດແຕ່ງກິ່ງໃຫ້ສູງຈາກໜ້າດິນ 30 ມຊ.
VI. ການເກັບກູ້ຜົນຜະລິດ ແລະ ເກັບມ້ຽນ
• ນັບແຕ່ອອກດອກຈົນເຖິງເກັບໝາກໃຊ້ເວລາ 6-8 ເດືອນ ການເກັບໝາກແມ່ນ ເດືອນມັງກອນ ແລະ ກຸມພາ ໃຫ້ສັງເກດເບິ່ງຮວງໜຶ່ງມີໝາກສຸກເຫຼືອງ ຫຼື ແດງ 3-4 ໝາກກໍ່ສາມາດເກັບໄດ້ເລີຍ.
• ການເກັບຮັກສາພາຍຫຼັງເກັບມາໄດ້ນຳໄປແຊ່ນ້ຳ 7-14 ວັນ, ຢຽບເອົາເປືອກອອກ, ລ້າງໃຫ້ສະອາດ ນໍາໄປຕາກແດດ 4-5 ວັນໃຫ້ມີຄວາມຊຸ່ມ 10% ໂດຍໃຊືມືກໍາຖ້າແກ່ນລອດຫວ່າງມືສະແດງວ່າແຫ້ງດີ.
• ຕົ້ນພິກໄທມີອາຍຸໃຫ້ຜົນຜະລິດປະມານ 4-8 ປີ ແລະ ຈະໃຫ້ຜົນຜະລິດສົດ 3600-4800 ກິໂລ/ໄລ່/ປີ (ຜົນຜະລິດແຫ້ງ 110-145 ກິໂລ). ແຫຼ່ງທີ່ມາ: ພະແນກກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ ແຂວງ ອັດຕະປື
ຮຽບຮຽງ: ລັດຕະນາ ໄຊຍະວົງ
ໝວດໝູ່: ພືດຜັກ
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ:
ຕິດຕໍ່: