ການຜະລິດເບ້ຍຢາງພາລາແບບເຫງົ້າ


I. ການກ້າເບ້ຍ
1. ການກຽມພື້ນທີ່ດິນ.
– ພື້ນທີ່ຕ້ອງສະດວກໃນການນຳໃຊ້ນ້ຳ ແລະ ຂົນສົ່ງ
– ຖາງ, ຈູດ ແລະ ອານາໄມໃຫ້ສະອາດດີ
– ຄາດ ຫຼື ທຸບໃຫ້ດິນມຸ່ນດີ
2. ການສ້າງໜານກ້າ.
– ຂະໜາດໜານກ້າກວ້າງ 70 ຊມ ( 3 ຄືບ ) ແລະ ໜານຫ່າງກັນ 40-50 ຊມ ( 2-3 ຄືບ ), ສູງ 15-20 ຊມ ( 1 ຄືບ ).
– ໃຊ້ຊາຍປົນໜານກ້າໃຫ້ໜາ 4-5 ຊມ ( 2-3 ຂໍ້ມື )
– ໜານກ້າຕ້ອງມຸງດ້ວຍຜ້າກັນແສງ 50
3. ການຈັດຫາແກ່ນ.
– ແກ່ນຕ້ອງມາຈາກຕົ້ນທີ່ມີອາຍຸ 10 ປີຂື້ນໄປ
– ຄວນເກັບແກ່ນໃນເດືອນ 9-10 ( ແກ່ນທີ່ດີຈະມີຂະໜາດ 220-250 ແກ່ນ/ກິໂລ )
– ແກ່ນທີ່ເກັບມາຄວນຫວ່ານກ່ອນ 15 ວັນລົງມາ
4. ການຫວ່ານແກ່ນ ( ອັດຕາ 15 ກິໂລ/1,000 ຕາແມັດ )
– ເອົາແກ່ນແຊ່ນ້ຳປະໄວ້ 12 ຊົ່ວໂມງ ແລະ ເອົາອອກມາປະໄວ້ 12 ຊົ່ວໂມງ.
– ຫວ່ານແກ່ນລົງໃນໜານກ້າໃຫ້ແກ່ນຫ່າງກັນປະມານ 1-1.5 ຊມ ( 1-2 ຂໍ້ມື )
– ໃຊ້ຊາຍປົກເທີງແກ່ນໃຫ້ໜາ 0,5-1 ຊມ ( 1 ຂໍ້ມື )
– ຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມຢູ່ສະເໝີພາຍໃນ 10-15 ວັນແກ່ນຈະງອກ.
– ແກ່ນງອກຫຼັງ 15 ວັນ ບໍ່ຄວນເອົາໄປນໍາໃຊ້.
II. ການຊຳເບ້ຍຢາງພາລາ.
1. ການກຽມດິນ.
– ພື້ນທີ່ຕ້ອງສະດວກໃນການນຳໃຊ້ນ້ຳ ແລະ ຂົນສົ່ງ
– ຖາງ, ຈູດ ແລະ ອານາໄມໃຫ້ສະອາດດີ
– ໄຖ ຫຼື ຂຸດໃຫ້ເລິກ 20-25 ຊມ ( ຄືບໜື່ງ ), ຕາກແດດ 5-7 ວັນ
– ຄາດ ຫຼື ທຸບໃຫ້ດິນມຸ່ນດີ.

2. ການສ້າງໜານຊຳ.
– ຄວາມຍາວຂອງໜານໄປຕາມທິດຕາເວັນອອກຫາທິດຕາເວັນຕົກ
– ຄວາມກວ້າງ 50 ຊມ, ໄລຍະຫ່າງໜານຕໍ່ໜານ 50-60 ຊມ ແລະ ສູງ 15-20 ຊມ
– ເບ້ຍທີ່ຈະເອົາມາຊຳຕ້ອງມີຄວາມສູງ 10-20 ຊມ ຫຼື ມີໃບ 1-2 ໃບ
– ເບ້ຍທີ່ນຳໄປຊຳໃຫ້ມີແກ່ນຕິດໄປນຳຍິ່ງເປັນການດີ
– ໃນໜື່ງໜານໃຊ້ຊຳເປັນສອງແຖວໄລຍະຫ່າງແຖວ 40 ຊມ, ໄລຍະຫ່າງຖັນ 25-30 ຊມ.
– ໃຊ້ໄມ້ປັກລົງໄປໃນນານຊຳແລ້ວຖອດອອກ, ເອົາເບ້ຍຢາງປ່ອນລົງແລ້ວຖົມໃຫ້ແໜ້ນ
– ຫົດນ້ຳ 3 ມື້ ຕິດຕໍ່ກັນຈາກນັ້ນຫົດອາທິດລະຄັ້ງ.

III. ການຕິດຕາ.
1. ການກະກຽມ
– ຕົ້ນຕໍຕ້ອງມີອາຍຸ 8-10 ເດືອນ ( ໜ້າຕັດບ່ອນຄໍຮາກ 1 ຊມ )
– ກິ່ງພັນຕ້ອງມີອາຍຸ 1-1.5 ປີ, ກິ່ງຍາວ 1 ແມັດ, ຄວນມີຕາທີ່ໃຊ້ໄດ້ 10 – 15 ຕາ
– ອຸປະກອນທີ່ນຳໃຊ້ປະກອບມີ: ມີດ, ເລື່ອຍ, ແຜ່ນຢາງ, ຫີນລັບມີດ
– ຕາພັນດີ ແລະ ຖົງໃສ່ອຸປະກອນ
– ການເກັບຮັກສາງ່າພັນ: ຄວນເກັບໄວ້ບ່ອນຮົ່ມໃຊ້ກາບກ້ວຍຫໍ່, ຖ້າມີການເຄື່ອນຍ້າຍຄວນໃຊ້ເຟືອງ ຫຼື ຂີ້ແກບຮອງພື້ນແລ້ວຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມ ແລະ ງ່າພັນບໍ່ຄວນເກັບໄວ້ເກີນ 3 ມື້
2. ຂັ້ນຕອນການຕິດຕາ.
– ໃຊ້ແພເຊັດທຳຄວາມສະອາດຕົ້ນຕໍບ່ອນທີ່ຈະຕິດຕາ, ໃຊ້ມີດປາດຕາມລວງຍາວຂອງລຳຕົ້ນໃຫ້ເປັນສອງຮ່ອງຮອຍແຕ່ເທີງລົງລຸ່ມເປັນຮູບສາມແຈ. ຮອຍປາດຍາວ 4-5 ຊມ, ປາກບາດກວ້າງ 1-2 ຊມ ແລະ ຫ່າງຈາກໜ້າດິນ 2-4 ຊມ.

– ແກະເປືອກຕົ້ນຕໍແຕ່ເທີງລົງລຸ່ມໃຊ້ມີດປາດເປືອກທາງດ້ານລຸ່ມຂອງປາກບາດ ແລະ ແກະເອົາແຜ່ນຕາພັນດີໃຫ້ມີເນື້ອໄມ້ຕິດມາໜ້ອຍໜື່ງແຕ່ແຜ່ນຕາໃຫ້ພໍດີກັບຮອຍປາກບາດ, ຕິດແຜ່ນຕາໃສ່ຮອຍປາກບາດແລ້ວພັນດ້ວຍແຜ່ນຢາງແຕ່ລຸ່ມຂື້ນເທີງໃຫ້ແໜ້ນຍົກເວັ້ນບ່ອນໜໍ່ຕາ.
– ເມື່ອຕິດໄດ້ 2-3 ອາທິດກໍ່ສາມາດແກ້ແຜ່ນຢາງອອກໄດ້.

3. ການຕັດຕົ້ນຕໍ.
ເມື່ອຕິດຕາໄດ້ 6-8 ເດືອນກໍ່ສາມາດຕັດຕົ້ນຕໍໄດ້, ຕັດເທີງບ່ອນຕິດຕາປະມານ 8 ຊມ, ໃຫ້ຕັດເປັນມູມອ່ຽງ 45 ອົງສາ. ໃຫ້ຕັດດ້ານແຜ່ນຕາໄປທາງຫຼັງ, ໃຊ້ສີທາຮອຍບາດເພື່ອບໍ່ໃຫ້ນ້ຳ ແລະ ພະຍາດເຂົ້າ. ເມື່ອຕັດຕົ້ນຕໍໄດ້ປະມານ 2 ອາທິດກໍ່ສາມາດຂຸດໄປປູກໄດ້, ຕ້ອງຂຸດໃຫ້ໄດ້ຮາກແກ້ວຍາວປະມານ 20 ຊມ, ຕັດແຕ່ງຮາກໃຫ້ຮຽບຮ້ອຍ, ໂອບດ້ວຍໄມ້ໄຜ່ ແລະ ໃຊ້ຢາງບ້ວງຮັດໃຫ້ແໜ້ນເພື່ອປ້ອງກັນບໍ່ໃຫ້ໜໍ່ຕາຫັກ.
IV. ການຄັດເລືອກເຫງົ້າໃຫ້ໄດ້ມາດຕະຖານ.
ຈະມີຮາກແກ້ວທີ່ສົມບູນ, ຮາກດຽວບໍ່ຄົດງໍເປືອກຫຸ້ມຮາກບໍ່ຊ້ຳ, ຄວາມຍາວຂອງຮາກແກ້ວແທກຈາກໜ້າດິນບໍ່ຕ່ຳກວ່າ 20 ຊມ, ລຳຕົ້ນສົມບູນ, ຊື່ງາມ, ຂະໜາດເສັ້ນຜ່າກາງແທກຢູ່ຕາມີຂະໜາດ 1-2 ຂໍ້ມື, ຄວາມຍາວຂອງລຳຕົ້ນຈາກໜ້າດິນເຖີງຕາບໍ່ເກີນ 10 ຊມ ແລະ ຈາກຕາເຖີງຮອຍຕັັດບໍ່ຕ່ຳກວ່າ 8 ຊມ, ແຜ່ນຕາສີຂຽວ, ສົມບູນ, ຕາທີ່ຕິດບໍ່ປີ້ນລວງ, ປາສະຈາກເຊື້ອພະຍາດ.

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ການຜະລິດເບ້ຍຢາງພາລາແບບເຫງົ້າ ( ສຳລັບຊາວກະສິກອນ ), ຂະແໜງສົ່ງເສີມກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ ແຂວງຫຼວງນ້ຳທາ
ໂທ: 086 212115

ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນແນວພັນ:
ວິດິໂອ:

ຕິດຕໍ່:

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ