ເຂົ້າລາບູນ

ເຂົ້າລາບູນ (LG-12803) ແມ່ນແນວພນເຂົ້າບົກພື້ນເມືອງລາວໃນທ້ອງຖິ່ນ ເມືອງທ່າປາງທ່ອງ, ແຂວງສະຫັວນນະເຂດ . ໃນປີ 1995 ຫາ 2000 ໂຄງ ການອະນຸຮັກເຊື້ອພັນເຂົ້າ (Lao-IRRI Biodiversity project) ໄດ້ເຕົ້າໂຮມແນວພັນເຂົ້າໃນທົ່ວປະເທດໄດ້ 13.191 ຕົວຢ່າງ , ໃນນັ້ນມີແນວພັນເຂົ້າບົກ 7.300 ຕົວຢ່າງໄດ້ນໍາມາເກັບມ້ຽນ ແລະ ຮັກສາໄວ້ໃນທະນາຄານເຊື້ອພັນເຂົ້າລາວ . ປີ 2000 ໄດ້ນໍາມາສັກສາ ແລະ ຄັດເລືອກທີ່ສູນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກໍາ ແລະ ປ່າໄມ້ພາກເໜືອ. ແລະ ປີ 2003 ໄດ້ນໍາໄປທດົລອງ ການຄັດເລືອກ ແບບມີສ່ວນ ຮ່ວມຂອງຊາວກະສິກອນໃນ 8 ແຂວງ ພາກເໜືອ, ຜ່ານຈາກການທົດລອງເຫັນວ່າສາມາດປັບຕົວໄດ້ດີ ແລະ ເປັນທີ່ຍອມຮັບຂອງຊາວກະສິກອນ .

1. ລັກສະນະປະຈໍາພັນ
– ເປັນປະເພດເຂົ້າໜຽວມີຄວາມຮູ້ສືກຕີຊ່ວງແສງ, ອາຍຸ 120 – 130 ວັນ.
– ຊ່ວງປູກທ້າຍເດືອນ ເມສາ (4) – ຕົ້ນເດືອນ ມິຖຸ (6) ຊ່ວງໄລຍະຝົນຕົກ.
– ລໍາຕົ້ນສູງປະມານ 100 – 125 ຊັງຕີແມັດ.
– ໃບເປັນສີຂຽວຂອບສີມ່ວງ, ແຜ່ນໃບມີຂົນ.

– ເມັດເຂົ້າເປືອກມີຂົນເປັນສີເຟືອງ.
– ເມັດນ້ອຍ, ຍາວ 10.34 ມິນລີແມັດ, ກວ້າງ 3.06 ມິນລີແມັດ, ໜາ 1.98 ມິນລີແມັດ.
– ເມັດເຂົ້າກ້ອງຍາວ 6 ມິນລີແມັດ, ກວ້າງ 2.44 ມິນລີແມັດ, ໜາ 1.72 ມິນລີແມັດ.
– ຄຸນນະພາບການກິນດີ, ອ່ອນ, ເມັດເຂົ້າສານສີຂາວ, ປະລິມານອາມີໂລດ (6.4%)
– ນໍ້າໜັກ 1000 ເມັດ 29.2 ກຣາມ.

2. ລັກສະນະເດັ່ນ
– ຜົນຜະລິດສູງ, ສາມາດປູກໄດ້ດີໃນດິນຂີ້ລາຍ ແລະ ພື້ນທີ່ປູກເຂົ້າຕ່ໍເນື່ອງ 2 – 3 ປີ.
– ສາມາດປູກໄດ້ໃນລະດັບຄວາມສູງຈາກໜ້ານໍ້າທະເລ 300 – 1200 ແມັດ.
– ທົນທານຕໍ່ແມງໄຂ່ປາ (Root aphid)

3. ຜົນຜະລິດ
ເຂົ້າລາບູນສາມາດໃຫ້ຜົນຜະລິດສູງກວ່າແນວພັນເຂົ້າຂອງຊາວກະສິກອນ ເຖິ່ງ 7-30% ຫຼື 137-401 ກລ/ຮຕ. ໃນສະພາບຂອງດິນທີແຕກຕ່າງກັນແຕ່ໄດ້ຫຼາຍກວ່າໝູ່ແມ່ນໃນໄຮທີ່ປູກເຂົ້າຕໍ່ເນືອງກັນ 2 ປີ (401 ກລ/ຮຕ). ສໍາລັບການນໍາໃຊ້ຝຸ່ນໃນໄຮ່ເຂົ້າແມ່ນບໍ່ແນະນໍາໃສ່ເພາະວ່າການຕອບສະໜອງຕໍ່ຝຸ່ນຂອງເຂົ້າບົກພື້ນເມືອງແມ່ນຕໍ່າ ຫຼື ບໍ່ເປັນ ເສດຖະກິດ .

4. ພື້ນທີ່ແນະນໍາປູກ
ເຂດພາກເໜືອ ແລະ ພາກໃຕ້ເຊັ່ນ : ແຂວງຫຼວງພະບາງ, ແຂວງໄຊຍະບຸລີ,ແຂວງອຸດົມໄຊ, ແຂວງ ຫຼວງນໍ້າທາ , ແຂວງບໍ່ແກ້ວ, ແຂວງຊຽງຂວາງ, ແຂວງຫົວພັນ ແລະ ແຂວງອັດຕາປື.
5. ຂໍ້ຄວນລະວັງ
– ບໍ່ທົນທານພະຍາດຈຸດສີນໍ້າຕານ (Brown spot)
– ລໍາຕົ້ນນ້ອຍ, ລົ້ມຖ້າປູກໃນພື້ນທີ່ອຸດົມສົມບູນ.

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: file:///C:/Users/HP/Downloads/yF3TaEFaq96Z65JJ.pdf

ຂໍ້ມູນເພີ່ມເຕີມ: ທ ຄໍາດອກ ຊົງຢີຄັ່ງຊີທໍ່
ສູນຄນົ້ຄ້ວາກະສິກໍາ ແລະ ປ່າໄມ້ພາກເໜືອ ແຂວງຫຼວງພະບາງ
ຕູ້ປ. ນ: 467
ໂທ: (856-71) 212099
ແຟກ: (856-71) 212467
email: NAFReC@nafri.org.la