ການປູກໝາກແຄນຕາລຸກ
ແຄນຕາລູບເປັນພືດຕະກຸນແຕງຊິ່ງກຳລັງເປັນທີນິຍົມໃນທ້ອງຕະຫຼາດມີເນື້ອໜາມີກິ່ນຫອມ ແລະ ມີລົດຫວານສາມາດເກັບຮັກສາໝາກສຸກໄວ້ໄດ້ດົນ.
1. ພັນ.
– ພັນຫວານສີທອງ(ນັມເບີວັນ)ຜີວສີທອງສວຍງາມນໍ້າໜັກໝາກ 2-2,5 ກິໂລ ອາຍຸການເກັບກ່ຽວ 70-75 ວັນຫຼັງຍ້າຍເບ້ຍປູກ.
– ພັນໂລແລນ ແຂງແຮງທົນທານນໍ້າໝອກຕາຂ່າຍທີ່ປູກສວຍງາມຂາຍໄດ້ລາຄາປູກໄດ້ຕະຫຼອດປີອາຍຸເກັບກ່ຽວ 70-75 ວັນຫຼັງຍ້າຍເບ້ຍປູກ.
– ພັນອະໂຮມາ ແຂງແຮງທົນທານຕໍ່ອາກາດຮ້ອນທົນທານຕໍ່ນໍ້າໝອກດີກິ່ນຫອມລົດຫວານນໍ້າໜັກ 1 ກິໂລ ໃຫ້ຜົນຜະລິດສູງໃຫ້ໝາກ 2-3ໝາກ/ຕົ້ນອາຍຸການເກັບກ່ຽວ 65-70 ວັນ ຫຼັງການຍ້າຍເບ້ຍປູກ.
2. ການກຽມດິນ.
ໄຖດິນໃຫ້ເລີກ 30-40 ຊມ ຕາກດິນໄວ້ 7-10 ວັນ ຍໍາດິນໃຫ້ລະອຽດຫວ່ານປູກຂາວໃນອັດຕາ 100-200 ກິໂລ/ໄລ່ພ້ອມໃສ່ຝຸ່ນໝັກຫຼືຝຸ່ນຄອກໃນອັດຕາ 2,000ກິໂລ/ໄລ່ ແລະ ໃສ່ປຸ໋ຍສູດ 15-15-15 ອັດຕາ 50 ກິໂລ/ໄລ່ ໃຊ້ຂະໜາດໜານກວ້າງປະມານ 1 ແມັດ ດ້ານປູກພືດຄຸ້ມດ້ວຍພາລາສະຕິກ ອີກດ້ານໜຶ່ງຫຸ້ມດ້ວຍຕາຂ່າຍພະລາສະຕິກເພື່ອໃຫ້ພືດເກາະເລື່ອໄດ້ ແລະ ໄປໃນທິດທາງດຽວກັນ.
3. ການກຽມກ້າແກ່ນ.
ໃສ່ດິນປະສົມກັບຝຸ່ນຄອກທີ່ລະລາຍຕົວແລ້ວ ແລະປຸ໋ຍ 0-46-0 ໃສ່ຖົງຢາງໂດຍເຈາະຮູທີ່ກົນຖົງເພື່ອລະບາຍນໍ້າ ຈາກນັ້ນຫົດນໍ້າດິນໃຫ້ຊຸ່ມນໍາແກ່ນໃສ່ຂຸມລະ 1 ແກ່ນ ຫຼັງຈາກໄດ້ 3-4 ວັນຈະເລີ່ມຊູໃບລ້ຽງຂື້ນມາຊ່ວຍເກາະເອົາເປືອກຂອງແກ່ນອອກຫົດນໍ້າເບ້ຍທຸກຕອນເຊົ້າ-ແລງອາຍຸເບ້ຍທີ່ເໝາະສົມ 10-12 ວັນ ມີໃບແທ້ 2-4 ໃບ ຈິ່ງສາມາດຍ້າຍເບ້ຍລົງປູກໃນໜານ.
4. ການປູກ.
ກ່ອນຍ້າຍປູກ 1-2 ວັນງົດຫົດນໍ້າເພື່ອໃຫ້ເບ້ຍສະງັດການຈະເລີນເຕີບໂຕ ຫົດນໍ້າຂຸມໃຫ້ຊຸ່ມແລ້ວນໍ້າເບ້ຍລົງຂຸມລະ 1 ເບ້ຍຫຼັງຈາກປູກແລ້ວຫົດນໍ້າອີກເທື່ອໜຶ່ງ.
ໄລຍະປູກ
– ແບບຂື້ນຄັ້ງໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງຕົ້ນ 50 ຊມ ລະຍະຫ່າງລະຫວ່າງແຖວ 1,2-1,5 ຊມ.
-ແບບເລືອລະຍະຫ່າງລະຫວ່າງຕົ້ນ 70-100 ຊມ ລະຍະຫ່າງແຖວ 3-4 ແມັດ
5. ການດູແລຮັກສາ.
ການໃຫ້ນໍ້າ ຄວນໃຫ້ນໍ້າຢ່າງສະໝໍ່າສະເໝີຈະເຮັດໃຫ້ແຄດຕາລູບຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ເຕັມທີ ຢ່າໃຫ້ຂາດນໍ້າ ໂດຍສະເພາະຢ່າງຍິ່ງຫຼັງຈາກຕິດໝາກ ຊຶ່ງຈະເຮັດໃຫ້ໝາກແຄນຕາລູບບໍ່ໃຫ່ຍການໃຫ້ນໍ້າບໍ່ສະໝໍ່າສະເໝີນອກຈາກຈະໃຫ້ການຈະເລີນເຕີບໂຕສະງັກແລ້ວອາດເຮັດໃຫ້ໝາກປີກແຕກໄດ້.
ການໃສ່ຝຸ່ນ.
– ຄັ້ງທີ່1 ຫຼັງປູກໄດ້ 7-10 ວັນໃຫ້ຍູເຮຍອັດຕາ 1 ບ່ວງແກງ/ນໍ້າ 10 ລິດ ຫົດທີເຫງົ່າຕົ້ນ.
– ຄັ້ງທີ່ 2 ຫຼັງຍ້າຍເບ້ຍປູກ 2-30 ວັນໃສ່ປຸ໋ຍສູດ 15-15-15 ອັດຕາ 25 ກິໂລ/ໄລ່ລະຫວ່າງຕົ້ນ.
– ຄັ້ງທີ່ 3 ຫຼັງຍ້າຍເບ້ຍປູກໄດ້ 40 ວັນໃສ່ປຸ໋ຍສູດ 13-13-21 ອັດຕາ 25 ກິໂລ/ໄລ່
– ຄັ້ງທີ່ 4 ເພີ່ມປຸ໋ຍໂປແຕສຊຽມເພື່ອເພີ່ມຄວາມຫວານ ແລະ ສີສັນອາດໃສ່ປຸ໋ຍຍູເຮຍປະສົມລົງໃນອັດຕາ 1/1 ໂດຍຫວ່ານກ່ອນເກັບ 1-2 ອາທິດ.
6. ການປ້ອງກັນກຳຈັດສັດຕູພືດ.
– ວັດສະພືດ ກຳຈັດວັດສະພືດຢ່າງສະໝໍ່າສະເໝີ
– ພະຍາດ ພະຍາດແຫ້ງບໍ່ຄວນປູກຊໍ້າພື້ນທີ່ເກົ່າທີ່ເຄີຍປູກພືດຕະກຸນໝາກແຕງ.
ໂລກນໍ້າໝອກ ປ້ອງກັນກຳຈັດດ້ວຍສານພວກ ດາໂຄນິລ,ຮິໂມມິລ ແລະ ເອພຮອນ 35.
ໂລກໄໝ້ ປ້ອງກັນກຳຈັດດ້ວຍສານພວກຄາຮ໌ເບນດາຊິມ,ເບນເລທ.
– ແມງໄມ້
ໜອນ ແລະ ເຕົາແຕງປ້ອງກັນກຳຈັດດ້ວຍສານພວກ ໂມໂນໂຄຣຟອສ
ເພ້ຍໄຟ ປ້ອງກັນກຳຈັດດ້ວຍສານພວກ ຄາຣ໌ໂບ,ຊັລແຟນ ແລະ ເມທໂທມິລ.
7. ການເກັບກ່ຽວ
ຕັດກິ່ງແຂນຕັ້ງແຕ່ຂໍ້ທີ່1-8 ໃຫ້ໝົດໃຫ້ເລີ່ມໄວ້ໝາກຂໍ້ທີ່ 9-10 ແລະ 10-11 ຂໍ້ລະ 1 ໝາກ ແລະ ຫຼັງຈາກນັ້ນໃຫ້ເລືອກໝາກທີ່ດີທີ່ສຸດໄວ້ພຽງ 1 ໝາກ ແຂນທີ່ເກີດຕັ້ງແຕ່ຂໍ້ທີ່ 13 ຂື້ນໄປຕັດອອກໃຫ້ໝົດເລືອກເກັບໝາກສຸກບໍ້ນ້ອຍກວ່າ 80% ແລະ ໃຊ້ຫຼັກໃນການພິຈາລະນາເກັບແຄນຕາລູບດັ່ງນີ້:
– ນັບອາຍຸຫຼັງຈາກດອກບານແລ້ວປະມານ 30-35 ວັນ.
– ສັງເກດຮອຍແຕກຂອງຂ່ອນໝາກ ສີຜີວ ຖ້າເປັນພັນທີ່ມີຕາໜາງຈະສັງເກດເຫັນຕາໜາງນູນຊັດເຈນ.
– ສັງເກດຈາກກິ່ນ ຖ້າເປັນພັນທີ່ມີກິ່ນຫອມ ຖ້າສຸກກິ່ນຈະຫອມຈົນໄດ້ກິ່ນ.
ຮຽບລຽງໂດຍ: ສີວິໄລ ອິນທະວົງ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ອະພິຊາດ ສີສະອາດ ປື້ມຄູ່ມືການປູກຜັກສວນຄົວ ແລະ ຜັກພື້ນບ້ານ
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດ
ຂໍ້ມູນເພີ່ມເຕີມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ: