ວິທີງ່າຍໆສຳລັບປູກຫມາກເຂືອຂາວ
ວິທີງ່າຍໆສຳລັບປູກຫມາກເຂືອຂາວ
1. ລັກສະນະທົ່ວໄປ
ຫມາກເຂືອຂາວ ແມ່ນຈັດຢູ່ຕະກູນພືດຜັກທີ່ນອນໃນ 5 ຫມວດຂອງທາດອາຫານ ແລະ ຈຳພວກພືດຜັກດັ່ງກ່າວນີ້ກໍ່ລ້ວນໃຫ້ທາດວິຕາມິນ ແລະ ແຮ່ທາດຕ່າງໆໃນຮ່າງກາຍຄົນເຮົາ, ຫມາກເຂືອຂາວເປັນພືດຜັກທີ່ມີອາຍຸຢືນ, ສາມາດປູກໄດ້ໃນດິນເກືອບທຸກຊະນິດ ແລະ ປູກໄດ້ຕະຫລອດ. ຫມາກເຂືອນອກຈາກໃຊ້ບໍລິໂພກໄດ້ທັງດິບ ແລະ ສຸກເຊັ່ນ: ເຮັດແຈ່ວ, ກັບລາບ, ໃສ່ປົ່ນ, ເຮັດຫມາກເຂືອດອງອື່ນໆ ແລ້ວຍັງມີຄຸນປະໂຫຍດທາງການແພດໂດຍການຮັກສາອາການໄອ, ຫອບຫຶດ, ຕ້ານມະເຮັງ, ບຳລຸງຫົວໃຈ ແລະ ຫລຸດຄວາມດັນເລືອດ ແລະ ທີ່ສຳຄັນຄຸນປະໂຫຍດຂອງຫມາກເຂືອຍັງຊ່ວຍເສີມສ້າງດ້ານຄວາມງາມນຳອີກ.
ປະຈຸບັນ ການປູກຫມາກເຂືອເພື່ອສະຫນອງຕາມທ້ອງຕະຫລາດແມ່ນຍັງມີຈຳນວນຈຳກັດ, ສະນັ້ນເພື່ອເພີ່ມອາຊີບໃຫ້ກັບຊາວກະສິກອນມີຄວາມຫມັ້ນຄົງຂຶ້ນກວ່າເກົ່າ ແລະ ຫນຶ່ງໃນນັ້ນການປູກຫມາກເຂືອກໍ່ເປັນອີກທາງເລືອກໃຫມ່ໃຫ້ກັບຜູ້ທີ່ສົນໃຈຢາກຫັນຈາກອາຊີບອື່ນມາປະກອບອາຊີບດັ່ງກ່າວແຕ່ກໍ່ຄວນສຶກສາວິທີການປູກໃຫ້ລະອຽດຈຶ່ງຈະໄດ້ຮັບຜົນສຳເລັດ ຫຼື ຈະປະຕິບັດຕາມຂັ້ນຕອນລຸ່ມນີ້:
2. ການກຽມດິນກ້າເບ້ຍຫມາກເຂືອຂາວ
ໃຫ້ກຽມດິນລະອຽດ ພ້ອມດ້ວຍຝຸ່ນຄອກ ຫລື ຝຸ່ນບົ່ມໃນອັດຕາສ່ວນ 2 ສ່ວນ 1 ແລະ ໃສ່ດິນປະສົມດັ່ງກ່າວລົງໃນຖັງຢາງສຳລັບກ້າ, ໃຊ້ເສດໄມ້ນ້ອຍໆ (ຂະຫນາດເທົ່າກັບໄມ້ຈິ້ມແຂ້ວ) ຂຸດລົງໃນດິນທີ່ບັນຈຸຢູ່ໃນຖັງຢາງສຳລັບກ້າແກ່ນ, ຂະຫນາດຄວາມເລິກ 0,5 ຊັງຕີແມັດ, ນຳເອົາແກ່ນຫມາກເຂືອຂາວຢອດລົງໃນຂຸມປູກ, ຂຸມລະ 1-2 ແກ່ນ, ຫລັງຈາກນັ້ນໃຫ້ເຂ່ຍດິນຖົມປົກແກ່ນ, ແລ້ວໃຊ້ປູນຂາວໂຮຍເປັນເສັ້ນອ້ອມຖັງກ້າໄວ້ຫລັງກ້າໄດ້ 7-10 ມື້ ຫມາກເຂືອຂາວເລີ່ມອອກໃຫ້ຫມັ່ນຫົດນ້ຳເບ້ຍຫມາກເຂືອທຸກມື້ໆລະ 1-2 ເທື່ອໃນຕອນເຊົ້າ ແລະ ແລງ ຈົນກວ່າເບ້ຍຫມາກເຂືອມີອາຍຸໄດ້ 25-30 ມື້, ຈິ່ງຍ້າຍເບ້ຍຫມາກເຂືອລົງປູກໃນຖັງ ຫລື ໃນຫນານປູກ.
3. ການກຽມຫນານ ຫລື ກະຖັງປູກ
ຖ້າປູກໃນຫນານຄວນກຽມດິນປູກໂດຍໃຊ້ຈົກ ຫລື ຊ້ວນຂຸດດິນໃຫ້ເລິກ 15 – 20 ຊັງຕີແມັດ ແລະ ຍ່ອຍດິນໃຫ້ລະອຽດ, ໃສ່ຝຸ່ນຄອກ ຫລື ຝຸ່ນບົ່ມຫວ່ານ, ຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັບດິນໃນຫນານ. ກໍລະນີຖ້າຫາກສະຖານທີ່ສຳລັບການປູກນ້ອຍຄວນປູກໃນຖັງດ້ວຍການປະສົມດິນປູກໃນຖັງໂດຍໃຊ້ດິນລ້ວນລະອຽດປະສົມກັບຝຸ່ນຄອກ ຫລື ຝຸ່ນບົ່ມໃນອັດຕາສ່ວນ 2/1.
4. ການດູແລຮັກສາ
ຍ້າຍເບ້ຍຫມາກເຂືອລົງປູກໃນຫນານ ຫລື ໃນຖັງຄວນຫົດນ້ຳທຸກມື້ ແລະ ໃນໄລຍະການອອກດອກ, ໃກ້ຈະເປັນຫມາກຕ້ອງລະມັດລະວັງໃນການໃຫ້ນ້ຳຢ່າງສະຫມ່ຳສະເຫມີ, ຫລັງຈາກຍ້າຍປູກແລ້ວ 7 – 10 ມື້ ໃຫ້ໃສ່ປຸ໋ຍເຄມີສູດ 15-15 – 15 ອັດ¬ຕາສ່ວນ 1 /4 ບ່ວງກາເຟ, ຄວນໂຮຍປຸ໋ຍຫ່າງຈາກຕົ້ນປະມານ 2 – 3 ຊັງຕີແມັດ ແລະ ຫົດນ້ຳທັນທີ່, ຄວນໃສ່ປຸ໋ຍເຄມີສູດ 15 – 15 – 15 ອັດ¬ຕາສ່ວນຕົ້ນລະ 1 / 4 ບ່ວງກາເຟທຸກໆ 15 ມື້, ພໍປູກໄດ້ 45 – 60 ມື້ ຫມາກເຂືອຈະເລີ່ມທະຍອຍໃຫ້ຜົນຜະລິດກໍ່ສາມາດເກັບຜົນຜະລິດໄປບໍລິໂພກໄດ້.
5. ການເກັບກ່ຽວ
ຫລັງຈາກທີ່ສາມາດເກັບກ່ຽວຜົນຜະລິດຫມາກເຂືອໄປແລ້ວປະມານ 2 ເດືອນຄວນຕັດແຕ່ງກິ່ງອອກເລັກນ້ອຍເພື່ອເຮັດໃຫ້ລຳຕົ້ນຫມາກເຂືອຈະເລີນເຕີບໂຕແຕກກິ່ງກ້ານໃຫມ່ທີ່ມີຄວາມແຂງແຮງ, ຈະໃຫ້ຜົນຜະລິດຮຸ່ນໃຫມ່ໄດ້ອີກ ແລະ ຄວນເຮັດການຕັດແຕ່ງ, ບຳລຸງຕົ້ນຫມາກເຂືອດ້ວຍຮອກໂມນທຸກໆ 2-3 ເດືອນເພື່ອໃຫ້ໄດ້ຜົນຜະລິດທີ່ຫລາຍຂຶ້ນ.
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ເດືອນເພັງ ສີຫາລາດ
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດຜັກ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ https://www.rakbankerd.com/agriculture/kaset_group.php?category_id=9§ion_id=266
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນແນວພັນ:
ວິດີໂອ:
ຕິດຕໍ່