ປູກໝາກບວບລ່ຽມຕາມເຕັກນິກທາງວິຊາການ

ປູກຫມາກບວບລ່ຽມຕາມເຕັກນິກທາງວິຊາການ
1. ການກຽມດິນ.
ຫມາກບວບລ່ຽມເປັນພືດທີ່ມີລະບົບຮາກເລິກປານກາງຄວນຂຸດໄຖດິນ ເລິກປະມານ 20-25 ຊັງຕີແມັດ, ຕາກດິນໄວ້ປະມານ 5-7 ມື້, ໃສ່ຝຸ່ນຄອກ ຫລື ຝຸ່ນຫມັກທີ່ລະລາຍຕົວດີແລ້ວຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນກັບດິນໂດຍສະເພາະດິນຊາຍ ແລະ ດິນຫນຽວຕ້ອງໃສ່ໃຫ້ຫລາຍເພື່ອປັບສະພາບຂອງດິນໃຫ້ດີຂຶ້ນ ແລະ ເພີ່ມຄວາມອຸດົມສົມບູນ. ຖ້າດິນເປັນກົດຄວນໃສ່ປູນຂາວປັບສະພາບຄວາມເປັນກົດເປັນດ່າງໃຫ້ຢູ່ໃນລະດັບທີ່ເຫມາະສົມພວນດິນໃຫ້ລະອຽດເພື່ອກຽມພ້ອມທີ່ຈະປູກ ໄດ້.
2. ການປູກ.
ໄລຍະທີ່ເຫມາະສົມຄື ໄລຍະລະຫວ່າງຕົ້ນ 75 ຊັງຕີແມັດ,ໄລຍະລະຫວ່າງແຖວ 100 ຊັງຕີແມັດ. ການປູກແມ່ນໃຫ້ຢອດແກ່ນພັນລົງຂຸມໆລະ 4-5 ເມັດ, ຝັງເລິກລົງດິນປະມານ 2-4 ຊັງຕີແມັດ, ຈາກນັ້ນຖົມແກ່ນດ້ວຍດິນຜຸຍໆ ຫລື ຝຸ່ນຄອກຫນາປະມານ 1 ຊັງຕີແມັດ, ຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມຢ່າງສະຫມ່ຳສະເຫມີທຸກມື້ເມື່ອຕົ້ນງອກຂຶ້ນ ອາຍຸໄດ້ປະມານ 10-15 ມື້ ຫລື ມີໃບແທ້ 2-4 ໃບໃຫ້ແຍກຕົ້ນທີ່ອ່ອນແອ ຫລື ບໍ່ສົມບູນຖິ້ມໃຫ້ເຫລືອໄວ້ປະມານ 3-4 ຕໍ່ຂຸມ.

http://www.instazu.com/tag/%E0%B8%9A%E0%B8%A7%E0%B8%9A%E0%B9%80%E0%B8%AB%E0%B8%A5%E0%B8%B5%E0%B9%88%E0%B8%A2%E0%B8%A1

3. ການເຮັດຄ້າງ.
ເມື່ອຕົ້ນຫມາກບວບລ່ຽມ ອາຍຸໄດ້ 15-20 ມື້ ຄວນເຮັດຄ້າງ ຫລື ຮ້ານເພື່ອຈະເຮັດໃຫ້ເຄືອຫມາກບວບທາວຂຶ້ນໄປເກາະການປູກແບບໃຫ້ເຄືອຫມາກບວບທາວໄປຕາມພື້ນດິນໂດຍບໍ່ເຮັດຄ້າງ ຫລື ຮ້ານຈະເຮັດໃຫ້ຫມາກບວບງໍໂຄ້ງ, ມີຮູບຮ່າງທີ່ບໍ່ງາມ, ບໍ່ເປັນທີ່ນິຍົມຂອງຜູ້ຊື້. ການເຮັດຄ້າງ ຫລື ຮ້ານໃຫ້ຫມາກບວບມີ 2 ແບບຄື:
1. ປັກໄມ້ຄ້າງຍາວ 2-3 ແມັດທຸກຂຸມແລ້ວໂຄ້ງປາຍເຂົ້າຫາກັນມັດຕິດກັນໄວ້ແລ້ວໃຊ້ໄມ້ຄ້າງພາດຂວາງປະມານ 2-3 ໄລຍະທຸກໆໄລຍະ 0-50 ຊັງຕີແມັດ.
2. ເຮັດເປັນຄ້າງໂດຍໃຊ້ໄມ້ຄ້າງຜູກເປັນຮ້ານສູງປະມານ 1-2 ແມັດ ຫລື ສູງພໍສົມຄວນທີ່ສະດວກໃນການເຮັດ. ນອກຈາກນີ້ຍັງໃຊ້ຄ້າງແບບທຳມະຊາດທີ່ມີຢູ່ແລ້ວເຊັ່ນ: ໄມ້ພຸ່ມນ້ອຍໆ, ຮົ້ວບ້ານ ແລະ ອື່ນໆ ເຊິ່ງເຫມາະສຳລັບການປູກ ແບບສວນຄົວ.

4. ການບົວລະບັດຮັກສາ.
1. ການໃຫ້ນ້ຳ: ຄວນໃຫ້ນ້ຳຢ່າງສະຫມ່ຳສະເຫມີບໍ່ຄວນໃຫ້ເຄືອຫມາກບວບຂາດນ້ຳໃນໄລຍະອອກດອກ ແລະ ເປັນຫມາກເພາະຈະເຮັດໃຫ້ດອກຫລົ່ນ ແລະ ຫມາກບໍ່ຕິດລະບົບການໃຫ້ນ້ຳແບບປ່ອຍຕາມຮ່ອງຈະໃຫ້ຜົນດີ ແລະ ຫລີກເວັ້ນການໃຫ້ນ້ຳແບບພົ່ນຝອຍເພາະຈະເຮັດໃຫ້ເກີດເຊື້ອໂລກທາງໃບ.
2. ການໃສ່ປຸຍ: ຫມາກບວບລ່ຽມເປັນພືດກິນຫມາກຄວນໃຫ້ປຸຍທີ່ມີສັດສ່ວນຂອງທາດໄນໂຕຣເຈນ 1 ສ່ວນ, ຟົດສະຟາດ 1 / 2 – 2 ສ່ວນ ເຊັ່ນ: ປຸຍສູດ 13-13-21 ຫລື ສູດອື່ນໆທີ່ໃກ້ຄຽງກັນໃນອັດຕາ 32-50 ກິໂລຕໍ່ໄລ່ ແລະ ຄວນໃຫ້ປຸຍໄນໂຕຣເຈນເຊັ່ນ: ປຸຍຢູເຣຍ ຫລື ແອນໂມເນຍໄນເຕສປະມານ 3-5 ກິໂລຕໍ່ໄລ່ ເພື່ອຊ່ວຍເລ່ງການຈະເລີນເຕີບໂຕໃນໄລຍະທຳອິດແຕ່ຕ້ອງລະມັດລະວັງບໍ່ຄວນໃຫ້ປຸຍໄນໂຕຣເຈນຫລາຍເກີນໄປເພາະຈະເຮັດໃຫ້ເກີດອາການເຝືອໃບ. ການໃສ່ປຸຍຄວນແບ່ງເປັນ 2 ຄັ້ງຄື: ໃສ່ຄັ້ງທຳອິດໃນຕອນປູກແບບຮອງພື້ນແລ້ວພວນດິນຖົມ ແລະ ໃສ່ຄັ້ງທີ່ສອງເມື່ອເຄືອຫມາກບວບມີອາຍຸປະມານ 20-30 ມື້ ໂດຍໃສ່ແບບໂຮຍອ້ອມຂ້າງແລ້ວພວນດິນຖົມການໃສ່ປຸຍໄນໂຕຣເຈນຄວນໃສ່ພຽງຄັ້ງດຽວແບບໂຮຍອ້ອມຂ້າງເມື່ອເຄືອຫມາກບວບມີ ອາຍຸປະມານ 7-10 ມື້.
5. ການເກັບກ່ຽວ.
ອາຍຸການເກັບກ່ຽວຂອງຫມາກບວບລ່ຽມແມ່ນ ປະມານ 45-60 ມື້ຫລັງຈາກປົ່ງຍອດທຳອິດຄວນເກັບເອົາຫມາກທີ່ຍັງອ່ອນເພາະເນື້ອຈະອ່ອນນຸ້ມໄດ້ຂະຫນາດພໍດີງາມ ເຊິ່ງຫມາກຈະມີຂະຫນາດຍາວ ປະມານ 15-20 ຊັງຕີແມັດຄວນເກັບກ່ອນທີ່ຫມາກຈະແກ່ບໍ່ຄວນປະໃຫ້ຫມາກແກ່ຄາຕົ້ນເພາະຈະເຮັດໃຫ້ຜົນຜະລິດຕ່ຳລົງ.

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ເດືອນເພັງ ສີຫາລາດ

ໝວດໝູ່: ການປູກພືດໃຫ້ໝາກ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ https://www.rakbankerd.com/agriculture/kaset_group.php?category_id=9&section_id=256
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນແນວພັນ:
ວິດີໂອ:

ຕິດຕໍ່