ການຂະຫຍາຍພັນຜັກຂະ ດ້ວຍວິທີການໂທບກິ່ງ

I ອຸປະກອນທີ່ໃຊ້ໃນການຕໍ່ກິງ
1. ມິດຄົມໆ
2. ຍຸ້ງໝາກພ້າວ
3. ຖົງຢ່າງພະລາສະຕິກ
4. ເຊືອກຝາງ
5. ນໍ້າ
II ວິທີການຕໍ່ກິ່ງ
1. ແຊ່ຍຸ້ງໝາກພ້າວກັບນໍ້າຢ່າງນ້ອຍ 1 ຄືນ
2. ເລືອກກິ່ງທີ່ສົມບູນປາສະຈາກພະຍາດແມງໄມ້ໂດຍກິ່ງທີ່ໃຊ້ຕໍ່ຈະຕ້ອງໃຫ້ກິ່ງເປັນສີນໍ້າຕານຈະສາມາດແຕກຮາກໄດ້ດີ
3. ຄັ່ວນກິ່ງດ້ວຍມິດຄົມໆຍາວປະມານ 2 ຊມ ໂດຍປາດເອົາເປືອກນອກອອກແລ້ວຂູດເອົາເຍື້ອຫຸ້ມກິ່ງອອກປະໄວ້ປະມານ 1 ອາທິດເພື່ອໃຫ້ກິ່ງແຫ້ງ
4. ນໍາຍຸ້ງໝາກພ້າວບີບນໍ້າອອກພໍມາດໆຍັດໃສ່ໃນຖົງຢາງໃສ່ມັດປາກຖົງໃຫ້ແໜ້ນ
5. ໃຊ້ມິດຜ່າຕາມຄວາມຍາວແລ້ວນໍາໄປຫຸ້ມເທິງຮອຍບາດຂອງກິ່ງຕໍ່ມັດດ້ວຍເຊືອກຟາງຫົວທ້າຍໃຫ້ແໜ້ນ
6. ກິ່ງທີ່ຕໍ່ຈະໃຊ້ເວລາປະມານ 20 ວັນ ຈະມີຮາກງອກແທງຜ່ານວັດຖຸ ແລະ ເລີ່ມແກ່ເປັນສີເຫຼືອງ ສີນໍ້າຕານປາຍຮາກມີສີຂາວ ແລະ ມີຈຳນວນຫຼາຍຈິ່ງຕັດກິ່ງຕໍ່ໄດ້
7. ນໍາກິ່ງຕອນໄປຊໍາໃນຖົງຢາງເພື່ອຖ້າການປູກຕໍ່ໄປ

III ການຊໍາກິ່ງຕໍ່
1. ຕັດກິ່ງຕໍ່ຍາວປະມານ 30 ຊມ ຕັດກິ່ງນ້ອຍໆ ແລະ ໃບອອກໃຫ້ໝົດ
2. ໃຊ້ຂີ້ສັດແຫ້ງປະສົມກັບຂີ້ແກບເຜົາໃນອັດຕາ 3 :1 ຄຸຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນ
3. ແກະຖົງຢາງທີ່ຫຸ້ມຮາກຂອງກິ່ງຕໍ່ອອກນໍາກິ່ງຕໍ່ໃສ່ຖົງໃນແນວຕັ້ງຈາກນັ້ນໃສ່ວັດຖຸທີ່ກຽມໄວ້ໃຫ້ເຕັມຖົງໃຊ້ມືກົດໃຫ້ແໜ່ນ
4. ຫົດນໍ້າໃຫ້ຊຸ່ມເພື່ອໃຫ້ຮາກງອກຕໍ່ໄປ
5. ເມືອຫົດນໍ້າ 10-15 ວັນ ກິ່ງຕໍ່ທີ່ປູກຈະແຕກຍອດອ່ອນ ແລະ ອີກປະມານ 50 ວັນຈະແຕກຮາກອີກປະມານ 60 ວັນກໍ່ສາມາດນໍາໄປປູກໄດ້

IV ການປູກຜັກຂະ
– ໃຊ້ກິ່ງພັນທີ່ໄດ້ຈາກການຕໍ່ປູກລະຍະ 1 X 1 ແມັດຄວນປູກໃນລະດູຮ້ອນ ແລະ ຫົດນໍ້າຊ່ວຍຈະມີອັດຕາການຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ດີກວ່າປູກໃນລະດູຝົນ

V ການບົວລະບັດ
1. ໂດຍການກຳຈັດວັດສະພືດອ້ອມໆໂຄນຕົ້ນແລ້ວປົກດ້ວຍຫຍ້າ ແລະ ໃບໄມ້ແຫ້ງໃສ່ຝຸ່ນຄອກປີລະຄັ້ງກໍ່ພຽງພໍແລ້ວ
2. ຫົດນໍ້າຢ່ານ້ອຍ 3-5 ວັນເພື່ອໃຫ້ຜັກຂະແຕກຍອດຫຼາຍເທື່ອຂື້ນ
3. ຜັກຂະສາມາດແຕກຍອດໃໝ່ໄດ້ຫຼັງຈາກເດັດຍອດຢ່າງນ້ອຍ 1 ອາທິດ
VI ອາຍຸການເກັບກ່ຽວ
– ຫຼັງປູກກິ່ງຕໍ່ໄດ້ປະມານ 10-15 ວັນ ກໍ່ສາມາດຕັດຍອດຂາຍໄດ້ຫາກມີການບໍາລຸງຮັກສາທີ່ດີໃຫ້ຜັກຂະຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ດີຈະສາມາດຕັດຍອດຜັກຂະໄດ້ທຸກໆ 3-4 ວັນ

ຮຽບລຽງໂດຍ: ສີວິໄລອິນທະວົງ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: https://rakbankerd.com/agriculture/page.php?id=5574&s=tblplant
ໝວດໝູ່: ການຂະຫຍາຍພັນ
ຂໍ້ມູນເພີ່ມເຕີ່ມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ
ວີດີໂອ: