ການປູກຖົ່ວພູ
1. ລັກສະນະທົ່ວໄປ.
ຖົ່ວພູເປັນພືດລົ້ມລຸກປະເພດເຖາເລື້ອຍ ແຕ່ໃບເປັນຍອ່ຍ ມີ 3 ໃບເທິງກ້ານໝື່ງ ດອກຄ້າຍດອກແຄແຕ່ນອ້ຍກວ່າ ໝາກຍາວ ເມື່ອຕັດຕາມຂວາງຈະເປັນຮູບສີ່ເຫຼື່ຍມມີປີກ ຫຼື ພູອອກໄປຕາມມຸມ ທັ້ງ 4 ດ້ານ ສວນທີ່ໃຊ້ບໍລິໂພກຄື: ໝາກອອ່ນ.
2. ການຂະຫຍາຍພັນ.
ຂະຫຍາຍພັນໂດຍການເພາະແກ່ນ
3. ການປູກ.
ຕຽມພື້ນທີ່ໂດຍການໄຖພວນດິນ ໄຖຄັ້ງທໍາອິດຕາກດິນໄວ້ 5-7 ວັນ ແລ້ວຈືງໄຖດິນຄັ້ງທີ່ສອງ ຂຸດຂຸມປູກ ໄລຍະ 1 x 1 ແມັດ ນໍາເມັດພັນລົງໃສ່ໃນຂຸມໆລະ 5 ແກ່ນ ເມື່ອເມັດງອກຈົນມີໃບຈິ່ງໃຫ້ຖອນແຍກເຫຼືອຂຸມລະ 2 ຕົ້ນຕໍ່ຂຸມ ເມື່ອຖົ່ວພູມີອາຍຸ 15 ວັນ ຈືງປັກຄ້າງໃຫ້ຖົ່ວພູເລື້ອຍຂື້ນ ແລະ ຫົດນໍ້າວັນລະ 1-2 ຄັ້ງທຸກວັນ.
ການໃສ່ປຸ໋ຍໃນຊ່ວງທໍາອິດຂອງການຈະເລີ່ມເຕີບໂຕໃສ່ປຸ໋ຍຢູເຮີຍ ເມື່ອຖົ່ວພູເລີ່ມອອກດອກ ໃສ່ປຸ໋ຍສູດ 16-16-16 ອັດຕາ 10 ກິໂລກຣາມຕໍ່ໄຮ່.
4. ໂລກແມງທີ່ສໍາຄັນ.
1. ໂລກໃບຈຸດ ເກີດຈາກເຊື້ອລາ ຊື່ງມີລັກສະນະຄ້າຍຈຸດໄຂ່ປະສີດໍານອ້ຍໆຂື້ນເປັນກະຈຸຢູ່ກວາງແຜ່ ມັກເກີດກັບໃບແກ່ຂອງຖົ່ວພູທີ່ຢູ່ຂ້າງລຸ່ມ ໂດຍຈະເຮັດໃຫ້ເນື້ອເຍື້ອໃບແຫ້ງເປັນຈຸດວົງກົມ ຫຼື ຈຸດເຫຼີ່ຍມສີນໍ້າຕານແດງ ອາດເປັນແຜ່ນອ້ຍໆ ຫຼື ໃຫ່ຍກໍ່ໄດ້.
5. ການປ້ອງກັນກໍາຈັດ.
1. ໃຊ້ສານເຄມີພວກແມນໂຄເຊັບ ຫຼື ມາເນ໌ບ 30 ກຣາມຕໍ່ນໍ້າ 20 ລິດ ແລະ ແຄປຕາຟອສ 30 ຊີຊີ. ຕໍ່ນໍ້າ 20 ລິດ ສີດພົ່ນທົ່ວທັ້ງລໍາຕົ້ນທຸກ 5-7 ວັນຕໍ່ຄັ້ງ.
2. ໂລກຣາສນິມ ເກີດຈາກເຊື້ອລາທໍາລາຍໃບຖົ່ວພູ ຕັ້ງແຕ່ໃບລຸ່ມຂື້ນມາຈົນກະທັ້ງເຖີ່ງຍອດ ລັກສະນະອາການເປັນຈຸດສນິມເຫຼັກ ກົມ ຫຼື ຄອ່ນຂ້າງກົມ ມູມບົນໃບພືດສີນໍ້າຕານແດງ ເຫັນໄດ້ຊັດທັ້ງດ້ານບົນດ້ານລຸ່ມຂອງໃບ ຖ້າເປັນຫຼາຍ ໃບຈະເຫຼືອງ ແລະ ລົ້ມໃນທີ່ສຸດເຮັດໃຫ້ຜົນຜພລິດຖົ່ວພູຕໍ່າລົງ.
3. ການປ້ອງກັນກໍາຈັດ: ປູກຖົ່ວພູຕ້ານທານ ຫຼື ໃຊ້ສານໄດເທນ ເອ໌ມ 45 ອັດຕາ 30 ກ້ານຕໍ່ນໍ້າ 20 ລິດ ສີດພົ່ນທຸກ 5-7 ວັນຕໍ່ຄັ້ງ.
4. ໝອນຊອນໃບ ໝອນຈະກັດກິນດອກ ແລະ ໝາກອອ່ນ ສວ່ນໃບກໍ່ຈະຖູກທໍາລາຍ.
5. ໃຊ້ສານສະເດາຊະນິດນໍ້າ ອັດຕາການໃຊ້ 60-150 ນິນລິລິດຕໍ່ນໍ້າ 20 ລິດ ສີດພົ່ນທຸກ 5 ວັນ ເມື່ອເລີ່ມມີການລະບາດ ໃນໄລຍະແຕກໃບອອ່ນ ສາມາດຫົດປ້ອງກັນກໍາຈັດໄດ້ດີ.
6. ການເກັບກ່ຽວ.
ເລີ່ມເກັບກ່ຽວຄັ້ງທໍາອິດ ເມື່ອຖົ່ວພູອາຍຸປະມານ 2 ເດືອນ ເກັບກ່ຽວວັນເວັ້ນ3 ວັນ ນິຍົມເກັບໝາກອອ່ນ ເພາະລາຄາດີກ່ວາໝາກແກ່.
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ເດືອນເພັງ ສີຫາລາດ
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ:https://www.rakbankerd.com/agriculture/page.php?id=8933&s=tblplant
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນແນວພັນ:
ວິດີໂອ:
ຕິດຕໍ່