ການປູກສະຕໍເບີລີ

https://sites.google.com/site/karkestr01/kar-pluk-phl-mi

1. ການປູກສະຕໍເບີລີ
ສະຕໍເບີລີ ຈັດເປັນພືດເສດຖະກິດຊະນິດຫນຶ່ງທີ່ມີການປູກຢ່າງຫລວງຫລາຍ ໃນໂລກສາມາດພົບໄດ້ເກືອບທຸກປະເທດຕັ້ງແຕ່ແຖບຂົ້ວໂລກເຫນືອລົງມາເຖິງ ພື້ນທີ່ໃນເຂດຮ້ອນເຊິ່ງມີຄວາມແຕກຕ່າງກັນທັງສະພາບພູມີອາກາດ ແລະ ປະເພດດິນຫມາກສະຕໍເບີລີມີລົດຊາດແຊບ ແລະ ເປັນທີ່ຮູ້ຈັກກັນໂດຍທົ່ວໄປ.

2. ລັກສະນະ ແລະ ຄວາມສຳຄັນ.
ສະຕໍເບີລີຈັດເປັນພືດຫລາຍປີໂດຍທົ່ວໄປຈະປູກປີດຽວແລ້ວຈະປູກ ຄືນ ໃຫມ່ໃນປີຕໍ່ໄປ, ການຈະເລີນເຕີບໂຕແຕກແຫນງເລືອເປັນພຸ່ມສູງຈາກຫນ້າດິນ 15-20 ຊັງຕີແມັດ, ຊົງພຸ່ມກວ້າງ 20-30 ຊັງຕີແມັດ, ລະບົບຮາກສ່ວນໃຫຍ່ຢູ່ລະດັບເລິກຈາກຫນ້າດິນປະມານ 30 ຊັງຕີແມັດ, ລຳຕົ້ນຍາວ 2,5 ຊັງຕີແມັດ, ຄວາມຍາວຂອງກ້ານໃບຂຶ້ນກັບແນວພັນ. ຫມາກສະຕໍເບີລີໃຫ້ຄຸນຄ່າທາງອາຫານປະກອບດ້ວຍ: ໂປຣຕີນ 1 ກຣາມ, ໄຂມັນ 0,6 ກຣາມ, ແຄນຊຽມ 22 ມີລີກຣາມ, ທາດແປ້ງ 11 ກຣາມ, ທາດເຫລັກ 0,6 ມີລີກຣາມ, ວິຕາມິນອາ 42 ໄອຢູ (IU), ວິຕາມິນເຊ 90 ມີລີກຣາມ, ໂປຕັດຊຽມ 262 ມີລີກຣາມ.
3. ການກຽມດິນຮ່າຍເບົ້າ.
ດິນທີ່ນຳມາຮ່າຍໃສ່ເບົ້າປະກອບດ້ວຍອັດຕາສ່ວນຄື: ດິນຊັ້ນຫນ້າ 3 ສ່ວນ, ຊາຍ 2 ສ່ວນ ແລະ ຝຸ່ນຄອກ 1 ສ່ວນ ມາປະສົມເຂົ້າກັນໃຫ້ລະອຽດຂະຫນາດຂອງເບົ້າທີ່ເຫມາະສົມແມ່ນ 10 x 15 ຊັງຕີແມັດ.
4. ການກຽມແນວພັນ.
ເບ້ຍສະຕໍເບີລີ ທີ່ນຳມາຊຳໃສ່ເບົ້າແມ່ນໄດ້ຈາກເບ້ຍທີ່ເກີດຈາກແຫນງຕົ້ນເດີມ ມີອາຍຸປະມານ 30 ມື້, ຄວນເລືອກເອົາເບ້ຍສະຕໍເບີລີທີ່ແຂງແຮງດີກ່ອນນຳເບ້ຍສະຕໍເບີລີມາຊຳຄວນລິໃບອອກໃຫ້ເຫລືອໄວ້ປະມານ 3-5 ໃບແລ້ວນຳໄປຮັກສາໄວ້ໃນເຮືອນຮົ່ມທີ່ໄດ້ຮັບແສງແດດປະມານ 50% ຄວນຫົດນ້ຳ 2 ຄັ້ງຄື: ຕອນເຊົ້າ ແລະ ຕອນແລງ ຈົນຮອດ 2 ອາທິດ ຫລັງຈາກນັ້ນໃຫ້ຫົດ 1 ຄັ້ງຕໍ່ມື້. ເມື່ອເບ້ຍໄມ້ມີອາຍຸໄດ້ 30 – 45 ມື້ ກໍ່ສາມາດນຳໄປປູກໄດ້.
5. ການກຽມເນື້ອທີ່ປູກ.
ຄວນເຮັດເປັນຫນານເຊິ່ງມີຄວາມກວ້າງ 80 ຊັງຕີແມັດ, ຄວາມສູງ 20-25 ຊັງຕີແມັດ ຈາກຫນ້າດິນ, ສ່ວນຄວາມຍາວຂອງຫນານແມ່ນອີງຕາມເນື້ອທີ່. ຖ້າເປັນພື້ນທີ່ຄ້ອຍຊັນຕ້ອງສ້າງຫນານໄປຕາມແນວລະດັບເພື່ອກຳຈັດ ເຊື້ອພະຍາດ ແລະ ປັບລະດັບຄວາມເປັນກົດເປັນດ່າງ (pH) ໃນດິນ, ໃຫ້ເອົາປູນຂາວຫວ່ານໃສ່ຫນານໃນອັດຕາ 40 – 50 ກຣາມຕໍ່ຕາແມັດ. ຫລັງຈາກນັ້ນ, ໃຫ້ເອົາແກບໃສ່ໃນອັດຕາ 1,2 ກິໂລຕໍ່ຕາແມັດ ແລະ ຝຸ່ນຄອກ (ມູນສັດ) 1,2-1,6 ກິໂລຕໍ່ຕາແມັດຫວ່ານໃສ່ຫນານແລ້ວຄາດໃຫ້ເຂົ້າກັບດິນ.

http://farmfriend.blogspot.com/2015/03/blog-post_28.html

6. ການປູກ.
ຄວນເລີ່ມຕົ້ນປູກໃນເດືອນ ກັນຍາ ຫາ ເດືອນຕຸລາ ຂະຫນາດຂອງຂຸມປູກຄວນເລິກປະມານ 20 ຊັງຕີແມັດ ແລະ ຄວາມກວ້າງ 15 ຊັງຕີແມັດ, ໄລຍະຫ່າງການປູກລະຫວ່າງຕົ້ນ 25-30 ຊັງຕີແມັດ, ແຖວ 45-50 ຊັງຕີ ແມັດ, ປູກ 2 ແຖວຄູ່, ເບ້ຍທີ່ນຳມາປູກຕ້ອງແຂງແຮງດີ. ກ່ອນເອົາເບ້ຍລົງຂຸມໃຫ້ຈີກຖົງຢາງອອກບໍ່ໃຫ້ເບົ້າດິນແຕກ ຫລັງຈາກປູກໄດ້ 2-3 ມື້ ໃຫ້ເອົາເຟືອງ ຫລື ຜ້າຢາງປົກ ເພື່ອຄຸມວັດສະພືດ ແລະ ຮັກສາຄວາມຊຸ່ມໃນດິນໄລຍະ 3 ອາທິດຫລັງປູກຄວນໃຫ້ນ້ຳ 1 ຄັ້ງຕໍ່ມື້ ຫລື ຈາກນັ້ນຄວນໃຫ້ນ້ຳ 2-3 ຄັ້ງຕໍ່ອາທິດ.

7. ການບົວລະບັດຮັກສາ.
ຄວນເສຍຫຍ້າ 1-2 ຄັ້ງຕໍ່ເດືອນ, ການໃສ່ຝຸ່ນຫລັງຈາກເສຍຫຍ້າໃຫ້ໃສ່ຝຸ່ນເລ່ງ (ຢູເຣຍ) ສູດ 46-00-00 2 ຄັ້ງຕໍ່ເດືອນ ໃນອັດຕາ 6 ກຣາມຕໍ່ຕາແມັດ ແລ້ວຫົດນ້ຳໃຫ້ທົ່ວ. ເມື່ອອາຍຸໄດ້ 120 ມື້ ຫລັງຈາກປູກໃຫ້ໃສ່ຝຸ່ນສູດ 15-15-15 ໃນອັດ¬ຕາ 38 ກຣາມຕໍ່ຕາແມັດ ໃສ່ອ້ອມຊົງພຸ່ມເພື່ອເລ່ງໃຫ້ການອອກດອກ ແລະ ຫມາກຫລາຍ.

8. ແມງໄມ້ສັດຕູພືດ.
ເນື່ອງຈາກວ່າສະຕໍເບີລີ ເປັນໝາກໄມ້ທີ່ກິນໝາກສົດ ເລື່ອງການໃຊ້ສານເຄມີຈຶ່ງບໍ່ຢາກແນະນໍາໃຫ້ໃຊ້ສານສະກັດຊີວະພາບເຊັ່ນ. ນໍ້າສົ້ມວັນໄມ້ ສານສະກັດຈາກຕົ້ນກະເດົາ ແລະ ສານຊີວະພາບອື່ນໆ ສີດພົ່ນທຸກໆ 5-7 ວັນ. ຫາກພົບວ່າມີການລະບາດບໍ່ຫຼາຍ ຄວນຈັບໝອນແມງມາທໍາລາຍຖີ້ມ ສ່ວນແມງ ແລະ ສັດອື່ນໆ. ທີ່ພົບດຸໃນໝາມປູກໄດ້ແກ່ໝອນ ແລະ ຫອຍຫາກ.
9. ໂລກພືດ.
ໂລກທີ່ສໍາຄັນ ໄດ້ແກ່ ໂລກໃບຈຸດ, ໂລກໃບໄໝ້, ຕົ້ນເໝົ່າ. ທີ່ເກີດຈາກເຊື້ອໄວລັດ ໂລກເລົ່ານີ້ສາມາດປ້ອງກັນໄດ້ໂດຍໃຊ້ຕັ້ນພັນທີ່ປອດໂລກ ແລະ ໝັ້ນດູແລຕັດແຕ່ງໃບທີ່ເປັນໂລກ ແລະ ໃບແກ່ອອກຢູ່ສະໝໍ່າສະເໝີ ຈັດການໝາມໃຫ້ໂປ່ງໂລ່ງ ມີການຖ່າເທອາກາດດີ ເພື່ອບໍ່ໃຫ້ເປັນແຼ່ງສະສົມເຊື້ອໂລກ.

10. ການເກັບຫມາກ.
ເມື່ອສັງເກດເຫັນຫມາກສະຕໍເບີລີມີສີແດງປະມານ 70% ກໍ່ສາມາດເກັບຫມາກໄດ້ຫມາກທີ່ເກັບຄວນໃຫ້ມີຂວັ້ນ ຕິດມານຳ ແລະ ຄວນເກັບຫມາກໃນຕອນເຊົ້າ ຫລື ຕອນແລງ ເພື່ອປ້ອງກັນບໍ່ໃຫ້ຫມາກຊ້ຳບໍ່ຄວນໃຫ້ຫມາກຖືກແສງ ແດດດົນກວ່າ 10-15 ນາທີ ແລະ ບໍ່ຄວນໃຫ້ມັນເຕັງກັນຫລາຍຖ້າເຮົາປະຕິບັດການປູກຕາມຂັ້ນຕອນຈະໄດ້ຜົນຜະລິດປະມານ 200-500 ກຣາມຕໍ່ຕົ້ນ.

11. ການບັນຈຸ ແລະ ການຂົນສົ່ງ.
ບັນຈຸໃສ່ໂຟມ, ຖົງຢາງ ຫລື ຖົງເຈ້ຍແຂງເພື່ອຫລຸດຜ່ອນການເສຍຫາຍໃນເວລາຂົນສົ່ງການເກັບຮັກສາຕ້ອງເກັບໄວ້ ໃນອຸນຫະພູມ 1 – 2 ອົງສາເຊ ຄວນມີຄວາມຊຸ່ມໃນຫ້ອງທີ່ເກັບປະມານ 85 – 90%.

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ເດືອນເພັງ ສີຫາລາດ
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດ

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ https://www.rakbankerd.com/agriculture/page.php?id=9421&s=tblplant

ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:

ຂໍ້ມູນແນວພັນ:

ວິດີໂອ:

ຕິດຕໍ່: