ເຂົ້າທ່າດອກຄຳ 5 (TDK 5 )

ປະຫວັດຄວາມເປັນມາ.
ແນວພັນເຂົ້າໜຽວທ່າດອກຄຳ 5 ເປັນແນວພັນປັບປຸງ ( ແນວພັນປັບປຸງພັນທຳອິດ ) ຂອງລາວທີ່ໄດ້ມາຈາກການປະສົມລະຫວ່າງ RD10/B1014. ເປັນແນວພັນປະສົມທີ່ສະຖານີຄົ້ນຄວ້າ ແລະ ທົດລອງເຂົ້າສາລາຄຳ, ເລີ່ມທົດສອບໃນປີ 1993 ແລະ ແນະນຳໃຊ້ປຕ່ປີ 2000 ເປັນຕົ້ນມາ.
ລັກສະນະປະຈຳພັນ.
ປະເພດເຂົ້າ ເຂົ້າໜຽວ
ຜົນຜະລິດ 4-5 ໂຕນຕໍ່ເຮັກຕາ
ອາຍຸ 130-135 ວັນ
ລັກສະນະແຕກກໍ ແຕກກໍໄດ້ຫຼາຍ ແລະ ມີຊົງຕົ້ນຕັ້ງຊື່ດີ
ລວງສູງ ປະມານ 115 ແມັດ
ລັກສະນະຂອງລຳຕົ້ນ ແຂງແຮງລະດັບກາງ
ລັກສະນະຂອງໃບ ສີຂຽວເຂັ້ມ ແລະ ໃບຕັ້ງຊື່ດີ
ສີເມັດເຂົ້າເປືອກ ສີເຫຼືອງ
ຂະໜາດເມັດເຂົ້າສານ ຍາວ 9.99 ມີລີແມັດ, ກວ້າງ 3.19 ມີລີແມັດ, ໜາ 2.1 ມີລີແມັດ
ຮູບຮ່າງ ຮຽວ
ນ້ຳໜັກ 1,000 ເມັດ 26.5 ກຼາມ
ຄຸນນະພາບການກິນ ອ່ອນນຸ່ມດີ
ເປີເຊັນການສີ ສູງ (65%)

ປະເພດເຂົ້າ ເຂົ້າໜຽວ
ຜົນຜະລິດ 4-5 ໂຕນຕໍ່ເຮັກຕາ
ອາຍຸ 130-135 ວັນ
ລັກສະນະແຕກກໍ ແຕກກໍໄດ້ຫຼາຍ ແລະ ມີຊົງຕົ້ນຕັ້ງຊື່ດີ
ລວງສູງ ປະມານ 115 ແມັດ
ລັກສະນະຂອງລຳຕົ້ນ ແຂງແຮງລະດັບກາງ
ລັກສະນະຂອງໃບ ສີຂຽວເຂັ້ມ ແລະ ໃບຕັ້ງຊື່ດີ
ສີເມັດເຂົ້າເປືອກ ສີເຫຼືອງ
ຂະໜາດເມັດເຂົ້າສານ ຍາວ 9.99 ມີລີແມັດ, ກວ້າງ 3.19 ມີລີແມັດ, ໜາ 2.1 ມີລີແມັດ
ຮູບຮ່າງ ຮຽວ
ນ້ຳໜັກ 1,000 ເມັດ 26.5 ກຼາມ
ຄຸນນະພາບການກິນ ອ່ອນນຸ່ມດີ
ເປີເຊັນການສີ ສູງ (65%)

ຈຸດດີ ແລະ ຈຸດອ່ອນ.
ຈຸດດີ: ຜົນຜະລິດດີ, ເມັດເຕັມດີ, ແຕກກໍດີ, ນ້ຳໜັກສູງເວລາສີ, ກິນອ່ອນ, ທົນທານຕໍ່ພະຍາດໃໝ້ໃນລະດັບກາງ, ປັບຕົວໄດ້ດີໃນທຸກເຂດທົ່ວປະເທດ.
ຈຸດອ່ອນ: ບໍ່ທົນຕໍ່ແມງບົ່ວ, ບໍ່ທົນຕໍ່ເພ້ຍຈັກກະຈັ່ນສີຂຽວ ແລະ ສີນ້ຳຕານ, ບໍ່ທົນຕໍ່ດ້ວງກໍ, ຖອກຮວງບໍ່ສະໝ່ຳສະເໝີໃນພື້ນທີ່ ທີ່ມີຄວາມອຸດົມສົມບູນບໍ່ສະມ່ຳສະເໝີ ແລະ ຕົ້ນຈ່າງ ມັກລົ້ມເວລາເກັບກ່ຽວ.
ວິທີປູກ.
ລະດູຕົກກ້າ ແລະ ປັກດຳ.
• ນາປີ: ເຂດພາກເໜືອແນະນຳໃຫ້ເລີ່ມຕົກກ້າກາງເດືອນມິຖຸນາ, ປັກດຳທ້າຍເດືອນມິຖຸນາ ແລະ ເກັບກ່ຽວຊ່ວງທ້າຍເດືອນຕຸລາ.
• ນາແຊງ: ຕົກກ້າໃນກາງເດືອນພະຈິກ, ປັກດຳທ້າຍເດືອນທັນວາ ແລະ ເກັບກ່ຽວທ້າຍເດືອນພຶດສະພາ.
• ອາຍຸເໝາະສົມໃນການປັກດຳ: 21-25 ວັນ ສໍາລັບນາຝົນ ແລະ 25-30 ວັນ ສໍາລັບນາແຊງ. ໃນເຂດ ໜາວອາຍຸກ້າອາດຈະຍາວກວ່າ, ແຕ່ຕ້ອງສັງເກດເບີ່ງຈຳນວນໃບກ້າທີ່ມີ 4.5 – 5.5 ໃບ ( ນັບທັງໃບເຄົ້າ ).
• ໄລຍະປັກດຳ: 20 x 20 ຊັງຕີແມັດ ຫຼື 25 ສຸມຕໍ່ຕາລາງແມັດ
• ຈຳນວນກີບກ້າປັກດຳ: 3-4 ກີບກ້າຕໍ່ສຸມ.
ອັດຕາຝຸ່ນເຄມີ.
• ຝຸ່ນຮອງພື້ນ: ປຸ໋ຍສູດ 16-20-00 ໃນອັດຕາ 50 ກລ/ຮຕ ( ສໍາລັບນາດິນໜຽວ ) ຫຼື 200 ກລ/ຮຕ ຂອງປຸ໋ຍສູດ 15-15-15 ( ສໍາລັບນາດິນຊາຍ ) ຫວ່ານໃນເວລາປັກດໍາ.
• ຝຸ່ນເລັ່ງ: ຫວ່ານຝຖ່ນເລັ່ງ 2 ຄັ້ງ ໃນເວລາ 25-30 ວັນ ແລະ 45-50 ວັນ ຫຼັງປັກດໍາໃນອັດຕາ 50 ກລ/ຮຕ ໃນແຕ່ລະຄັ້ງ.
ໝາຍເຫດ: ນາຕີນບ້ານດິນທີ່ມີຄວາມອຖດົມສົມບູນບໍ່ຕ້ອງໃສ່ຝຸ່ນ ( ເມື່ອສັງເກດເຫັນໃບເຂົ້າຂຽວຢູ່ຕະຫຼອດ ). ນາດິນບໍ່ອຸດົມສົມບູນຄວນໃສ່ຝຸ່ນຄອກໃນອັດຕາ 3-5 ຕ/ຮຕ ກ່ອນ.
ຂໍ້ຄວນເອົາໃຈໃສ່: ແຂວງຫຼວງນ້ຳທາປູກເຂົ້າທ່າດອກຄຳ 5 (TDK5) ຫຼາຍກວ່າເຂົ້າອົບປົບ ແລະ ເຂົ້ານາຊາງ. ເມືອງໄຊ, ແຂວງອຸດົມໄຊ ປູກເຂົ້ານາຊາງກວມປະມານ 60% ທັງນາປີ ແລະ ນາແຊງ, ສ່ວນເຂົ້າທ່າດອກຄຳ 5 ກໍ່ເໝາະສົມ ແລະ ກຳລັງເລີ່ມຂະຫຍາຍ.

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ປື້ມຄຳແນະນຳການນຳໃຊ້ແນວພັນເຂົ້າສຳລັບພາກເໜືອຂອງລາວ. ໂຄງການຄົ້ນຄວ້າລະບົບການຜະລິດກະສິກຳ ໂດຍເອົາເຂົ້າເປັນພື້ນຖານ ໃນເຂດພູດອຍ ຢູ່ພາກເໜືອ.

ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:

ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:

ວີດີໂອ

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ