ລຽ້ງປາດຸກໃນອ່າງຊີເມັນ
ປາດຸກເປັນປາມີຄວາມອົດທົນຕໍ່ສະພາບນ້ຳໄດ້ດີຈິ່ງເຮັດໃຫ້ ການລ້ຽງປາດຸກບໍ່ຫຍຸ້ງຍາກເທົ່າໃດພຽງແຕ່ມີເນື້ອທີ່ເຮືອນ ສາມາດເຮັດອ່າງລ້ຽງປາທ່ານກໍສາມາດສ້າງລາຍຮັບເຂົ້າມາສູ່ຄອບຄົວໄດ້ ການລ້ຽງປາດຸກກໍມີປະໂຫຍດຫຼາຍຢ່າງ. ໃຊ້ພື້ນທີ່ໜ້ອຍ. ໃຊ້ເວລາໃນການລ້ຽງສັ້ນ ລ້ຽງຮຸ່ນໜຶ່ງໃຊ້ເວລາປະມານ 90 – 120 ມື້ ກໍສາມາດນຳເອົາມາບໍລິໂພກໃນຄອບຄົວໄດ້ເຫຼືອກໍສາມາດຂາຍໄດ້.
1.ການເລືອກສະຖານທີ່ເຮັດອ່າງ
– ອ່າງຄວນຢູ່ໃກ້ເຮືອນ ຫຼື ທີ່ສາມາດເບິ່ງແຍງຮັກສາໄດ້ສະດວກ
– ອ່າງຄວນຢູ່ໃນຮົ່ມ ຫຼື ມີຫຼັງຄາເພາະປາດຸກບໍ່ມັກແສງແດດກ້າ ແລະ ປ້ອງກັນໃບໄມ້ຫຼົ່ນລົງສູ່ອ່າງຈະເຮັດໃຫ້ນ້ຳເນົ່າໄວ
– ມີແຫຼ່ງນ້ຳສຳລັບປ່ຽນຖ່າຍນ້ຳໄດ້ສະດວກພໍສົມຄວນ
– ອ່າງຂະໜາດເສັ້ນຜ່າສູນກາງ 1 ແມັດ ສູງປະມານ 40 ຊັງຕີແມັດ
– ຄວນມີ 2 ອ່າງ ເພື່ອໃຊ້ເລືອກຂະໜາດປາ ແລະ ສຳຮອງນ້ຳໄວ້ຖ່າຍ
– ຝາ ແລະ ພື້ນອ່າງຄວນໃສ່ສານກັນນ້ຳຮົ່ວຊຶມ
– ມີທໍ່ລະບາຍນ້ຳເພື່ອຊ່ວຍໃນການຖ່າຍນ້ຳ
2.ການກຽມອ່າງກ່ອນລ້ຽງປາ
1.ການກຽມອ່າງກ່ອນລ້ຽງປາໃຫ້ຕັດຕົ້ນກ້ວຍເປັນທ່ອນລົງໃນອ່າງແລ້ວໃສ່ໃຫ້ຖ້ວມ ແຊ່ໄວ້ 2-5 ມື້ ແລ້ວປ່ຽນຕົ້ນກ້ວຍແຊ່ໄວ້ອີກເທື່ອໜຶ່ງ ເພື່ອໃຫ້ໝົດເຊື້ອປູນຂາວແລ້ວລ້າງອ່າງໃຫ້ສະອາດ.
2.ກວດສອບສະພາບນ້ຳເບິ່ງວ່າລິດຂອງປູນໝົດແລ້ວ ຫຼື ບໍ່ ຖ້າມີໄຄນ້ຳຕິດຢູ່ຂ້າງຝາອ່າງສະແດງວ່າໃຊ້ໄດ້ແລ້ວ
3.ນ້ຳທີ່ຈະໃຊ້ລ້ຽງຄືນ້ຳຈາກໜອງ, ບຶງ ຕ້ອງກວດເບິ່ງວ່າມີສັດຕູປາເຂົ້າໃນອ່າງນ້ຳ ຫຼື ບໍ່.
4.ນ້ຳຝົນ ນ້ຳບາດານ ນ້ຳປະປາ ຄວນກຽມນ້ຳໄວ້ປະມານ 3-5 ມື້ ກ່ອນນຳມາໃຊ້ໄດ້.
3.ອັດຕາການປ່ອຍປາ ແລະ ລ້ຽງ
– ປາຊຸດລ້ຽງທຳອິດໃຫ້ມີຄວາມຍາວ 5-7 ຊັງຕີແມັດ
– ອັດຕາການປ່ອຍລົງລ້ຽງໃນອ່າງຊີເມັນມົນກົມເສັ້ນຜ່າສູນກາງ 1 ແມັດ ປະມານ 80-100 ໂຕ
– ກ່ອນປ່ອຍປາລົງລ້ຽງຄວນໃສ່ເກືອປະມານ 2-3 ບ່ວງແກງ ເພື່ອຊ່ວຍປັບສະພາບນ້ຳ
– ລະດັບນ້ຳທີ່ປ່ອຍປາເທື່ອທຳອິດໃຫ້ຢູ່ໃນລະດັບ 10-15 ຊັງຕີແມັດ
– ການປ່ອຍປາຄວນປ່ອຍໃນຕອນເຊົ້າ
– ຄວນເອົາຖົງປາທີ່ຈະປ່ອຍລ້ຽງລົງແຊ່ໃນອ່າງປະມານ 30 ນາທີ ເພື່ອໃຫ້ອຸນຫະພູມນ້ຳໃນຖົງປາ ແລະ ນ້ຳອ່າງບໍ່ແຕກຕ່າງກັນ ປ້ອງກັນປາຕາຍໄດ້
– ຄວນມີວັດຖຸໃຫ້ປາລີ້ເຊັ່ນ ທໍ່ພີວີຊີຕັດເປັນທໍ່ ຫຼື ກະບອກໄມ້ໄຜ່ເພາະປາໂຕທີ່ໃຫຍ່ຈະກວນປານ້ອຍ
– ຄວນມີການຄັດເລືອກປາເມື່ອມີອາຍຸປະມານ 15-20 ວັນ ໂດຍ ເອົາໂຕນ້ອຍແຍກອອກໄວ້ອ່າງໜຶ່ງ
– ຄວນມີວັດຖຸບັງແສງແດດ
4.ການຖ່າຍນ້ຳ
– ເລີ່ມລ້ຽງປາໃຫ້ນ້ຳຢູ່ໃນລະດັບ 10-15 ຊັງຕີແມັດ
– ເພີ່ມລະດັບນ້ຳອີກ 5-10 ຊັງຕີແມັດ ເມື່ອລ້ຽງປາໄດ້ 10-15 ມື້
– ລະດັບນ້ຳສູງສຸດບໍ່ເກີນ 40 ຊັງແມັດ
– ຖ່າຍນ້ຳທຸກໆ 5-7 ມື້
– ຖ່າຍນ້ຳແຕ່ລະເທື່ອບໍ່ຄວນຖ່າຍຈົນໝົດ ຖ່າຍນ້ຳປະມານ 1 ສ່ວນ 3 ຂອງນ້ຳໃນອ່າງ
– ຂະນະຖ່າຍເທນ້ຳບໍ່ຄວນເຮັດໃຫ້ປາແຕກຕື່ນເພາະປາຈະບໍ່ກິນອາຫານ 2-3 ມື້
5.ອາຫານ ແລະ ການໃຫ້ອາຫານ
1. ອາຫານສຳເລັດຮູບຊະນິດເມັດລອຍນ້ຳ
– ປ່ອຍປາຂະໜາດ 5-7 ຊັງຕີແມັດ ໃຫ້ອາຫານປາດຸກນ້ອຍ
– ປາຂະໜາດ 7 ຊັງຕີແມັດຂຶ້ນໄປ ໃຫ້ອາຫານປາດຸກໃຫຍ່
2. ອາຫານສົດເຊັ່ນ: ກ້າງປາ, ໄສ້ໄກ່, ປວກ, ການໃຫ້ອາຫານຄວນໃຫ້ອາຫານມື້ລະປະມານ 3 ເທື່ອ ໃນຕອນເຊົ້າ ແລະ ແລງ ໃຫ້ອາຫານປະມານ 3-5% ຂອງນໍ້ໜັກໂຕປາຕໍ່ມື້ ຫຼື ໃຫ້ກິນຈົນອີ່ມ.
6.ໂລກປາດຸກ ແລະ ການຮັກສາ
– ໂລກກະໂຫຼກແຫງແກ້ໄຂໂດຍຜະສົມວິຕາມິນຊີ 1 ກຣາມ ກັບອາຫານ 1 ກິໂລກຣາມ ໃຫ້ປາກິນຕິດຕໍ່ກັນ 15 ວັນ
– ໂລກຈາກເຊື້ອແບັກທີເຣັຍ ແລະ ບາດແຜຂ້າງລຳໂຕໃຊ້ຢາປະຕິຊີວະເຊັ່ນ: ອົກຊີເທທາໄຊຄຣິນ 1 ກຣາມ ຜະສົມອາຫານ 1 ກິໂລກຣາມ ໃຫ້ປາກິນຕິດຕໍ່ກັນ 7-10 ວັນ
– ຫາກມີປາຕາຍ ແລະ ເປັນບາດແຜຕາມລຳຕົວໃຫ້ທຳລາຍປານັ້ນຖິ້ມ
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ເດືອນເພັງ ສີຫາລາດ
ໝວດໝູ່: ການລ້ຽງສັດນໍ້າ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: https://www.kasetorganic.com/%E0%B9%80%E0%B8%A5%E0%B8%B5%E0%B9%89%E0%B8%A2%E0%B8%87%E0%B8%9B%E0%B8%A5%E0%B8%B2%E0%B8%94%E0%B8%B8%E0%B8%81%E0%B9%83%E0%B8%99%E0%B8%9A%E0%B9%88%E0%B8%AD%E0%B8%9B%E0%B8%B9%E0%B8%99.html
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນແນວພັນ:
ວິດີໂອ:
ຕິດຕໍ່: