ເຕັກນິກການປູກເຫັດບົດ

ເຫັດມີຄຸນຄ່າທາງດ້ານອາຫານສູງມີລົດຊາດແຊບ ດີປະກອບດ້ວຍທາດອາຫານຕ່າງໆເຊັ່ນ: ທາດໂປຣຕິນ, ຄາໂບໄຮເດດ, ວິຕາມິນ ແລະ ແຮ່ທາດອື່ນໆ, ໃນສະໄໝບູຮານມີຜູ້ໃຊ້ເຫັດປຸງແຕ່ງເປັນຢາປົວພະຍາດບາງຊະນິດ. ໃນປັດຈຸບັນວິທະຍາການຕ່າງໆກ້າວໜ້າຂຶ້ນ. ມະນຸດສາມາດເອົາມາປູກໄດ້ຫຼາຍໆຊະນິດເຊັ່ນ: ເຫັດເຟືອງ, ເຫັດນາງຣົມ, ເຫັດຫູໜູ,ເຫັດຫອມເນື່ອງຈາກມີວັດຖຸຕ່າງໆ.ດັ່ງນັ້ນຈິ່ງມີຜູ້ປະກອບອາຊີບຜະລິດເຫັດຂາຍ ນັບມື້ຂະຫຍາຍຕົວໄປເລື້ອຍໆ ຕະຫຼອດຮອດຊາວໄຮ່ນາກໍ່ສາມາດປະກອບອາຊີບປູກເຫັດ ຂາຍຕາມທ້ອງຕະຫຼາດໄດ້ຕະຫຼອດປີ. ເພາະວ່າການປູກເຫັດບໍ່ໄດ້ລົງທຶນຫຼາຍ ແລະ ບໍ່ໄດ້ໃຊ້ແຮງຫຼາຍ ໂດຍສະເພາະຢ່າງຍິ່ງປະເທດລາວເຮົາເປັນປະເທດກະສິກຳ ສາມາດນຳເອົາເຟືອງ, ຂີ້ເລື່ອຍ ຊື່ງມີຢູ່ທົ່ວໆໄປ ບໍ່ໄດ້ໃຊ້ພື້ນທີ່ຫຼາຍ ພຽງແຕ່ເຮັດໃຫ້ຖືກວິທີກໍຈະປະສົບຜົນສຳເລັດໄດ້.
ລັກສະນະເຮືອນເຫັດ.
ເຮືອນທີ່ໃຊ້ປູກເຫັດຄວນມີຂະໜາດກວ້າງ 4 ແມັດ, ຍາວ 6 ແມັດ, ສູງ 3 ແມັດ ຫຼັງຄາມຸງດ້ວຍໄພຫຍ້າ, ດ້ານຂ້າງເຮືອນເຫັດຄວນເປັນປາລາສະຕິກເຄືອບສາມາດເປີດ – ປິດ ໄດ້ສະດວກ.
ການຜະລິດຖົງເຊື້ອເຫັດ.
ມີສູດອາຫານທີ່ໃຊ້ເຮັດກ້ອນເຊື້ອປູກເຫັດດັ່ງນີ້:

  • ສູດທີ 1

– ຂີ້ເລື່ອຍໄມ້ເນື້ອອ່ອນ 100 ກິໂລ
– ຮຳລະອຽດ 75 ກິໂລ
– ປູນຂາວ 2 ກິໂລ
– ຢິບຊຳ 500 ກິໂລ
– ດີເກືອ 200 ກິໂລ
– ຄວາມຊຸ່ມ 65 – 75 ເປີເຊັນ

  •  ສູດທີ 2

ຂີ້ເລື່ອຍໄມ້ເນື້ອອ່ອນ 100 ກິໂລ
– ຮຳລະອຽດ 3 ກິໂລ
– ນ້ຳຕານຊາຍ 2 ກິໂລ
– ປູນຂາວ 1 ກິໂລ
– ຢິບຊຳ 2 ກິໂລ
– ດີເກືອ 200 ກິໂລ
– ຄວາມຊຸ່ມ 65 – 75 ເປີເຊັນ

ຮູບ: ຖົງເຊື້ອເຫັດ

ນຳຂີ້ເລື່ອຍມາປະສົມກັບອາຫານເສີມຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນດີຕື່ມນ້ຳລົງໄປຈົນກະທັ້ງມີຄວາມຊຸ່ມພໍດີຄື: ຂະນະກຳຂີ້ເລື່ອຍໄວ້ໃນມືຈະບໍ່ມີນ້ຳໄຫຼອອກມາຕາມຫວ່າງມືເມື່ອແບມືອອກຂີ້ເລື່ອຍຍັງຈັບຕົວກັນເປັນກ້ອນ ຫຼື ແຕກປະມານ 2 ຫາ 3 ກ້ອນ. ຈາກນັ້ນນຳສ່ວນປະສົມດັ່ງກ່າວບັນຈຸຖົງພາສຕິກທົນຮ້ອນໃຫ້ແໜ້ນພໍສົມຄວນປະມານຖົງລະ 800 ກຣາມ. ພ້ອມໃສ່ຄໍພາສຕິກ ແລະ ຈຸສຳລີນຳໄປໜື້ງຂ້າເຊື້ອດ້ວຍອຸນນະພູມ 100 ອົງສາເຊ ເປັນເວລາ 2 ຊົ່ວໂມງ ແລ້ວນຳໄປໃສ່ເຊື້ອງເຂົ້າຝ້າງຖົງລະປະມານ 10 – 20 ເມັດຕໍ່ໄປ.
ການບົ່ມພັກກ້ອນເຊື້ອເຫັດ.
ຫຼັງຈາກທີ່ໄດ້ທຳການເຂ່ຍເຊື້ອລົງກ້ອນຖົງເຫັດລົງນຳຖົງກ້ອນເຊື້ອໄປບົ່ມພັກໄວ້ໃນເຮືອນເຫັດທີ່ມີອຸນນະພູມປະມານ 28 – 30 ອົງສາ ( ອຸນນະພູມຫ້ອງ ) ໃຫ້ມີການຖ່າຍເທ, ລະບາຍອາກາດຢ່າງພຽງພໍ, ບົ່ມພັກກ້ອນເຊື້ອເຫັດປະມານ 25 – 30 ວັນ ເຊື້ອເຫັດຈະ ຈະເລີນເຕັມຖົງບົ່ມຕໍ່ໄປອີກປະມານ 1 – 2 ເດືອນ ເພື່ອໃຫ້ເສັ້ນໄຍເດີນໜ້າແໜ້ນ ແລະ ແຂງແຮງ( ເສັ້ນໄຍຮັດຕົວ ). ຈາກນັ້ນຈິ່ງຂົນຍ້າາຍເຂົ້າໃນເຮືອນສຳລັບເປີດດອກ.

ຮູບ: ການບົ່ມພັກກ້ອນເຊື້ອເຫັດ

ການຜະລິດດອກເຫັດ.
ເມື່ອນຳກ້ອນເຊື້ອເຫັດທີ່ເດີນເຕັມຖົງ ແລະ ແໜ້ນໂຕແລ້ວເຂົ້າເຮືອນເຫັດ ເປີດດອກໃຫ້ຈຸກສຳລີອອກ, ຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມ ອຸນນະພູມພາຍໃນເຮືອນຄວນຢູ່ປະມານ 37 – 40 ອົງສາເຊ. 7 – 10 ວັນເຫັດກໍ່ຈະເກີດຕຸ່ມດອກນ້ອຍໆ. ບໍລິເວນປາກຖົງໃຫ້ເອົາມີດປາດປາກຖົງອອກໃຫ້ໝົດ ພໍດອກເຫັດເລີ່ມໃຫຍ່ໃຫ້ເປີດເຮືອນເຫັດໂດຍການມ້ວນພາສຕິກດ້ານຂ້າງຂຶ້ນເພື່ອຖ່າຍເທລະບາຍອາກາດ. ເຫັດສາມາດເກີດດອກໄດ້ຫຼັງຈາກເສັ້ນໄຍແໜ້ນຕົວແລ້ວ 1 – 2 ເດືອນ.
ການເກັບຜົນຜະລິດ.
ໃຫ້ເກັບວັນລະ 2 ຄັ້ງຄື: ເຊົ້າ ແລະ ແລງ ໂດຍໃຊ້ມືດືງດອກເຫັດທີ່ໃຫຍ່ເຕັມທີ່ອອກທະຍອຍເກັບເລື້ອຍໆຈົນໝົດ ຈາກນັ້ນຈິ່ງປ່ອຍປະໄວ້ໂດຍບໍ່ຕ້ອງຫົດນ້ຳ 7 – 10 ວັນ ແລ້ວຄ່ອຍໆຫົດນ້ຳ ແລະ ຄວບຄຸມອຸນນະພູມໃຫ້ຢູ່ປະມານ 37 – 40 ອົງສາເຊ ຈົນເຫັດເກີດຕຸ່ມດອກ ແລະ ເມື່ອດອກເຫັດເລີ່ມໃຫຍ່ຈຶ່ງເປີດພາສຕິກດ້ານຂ້າງອອກເພື່ອຖ່າຍເທລະບາຍອາກາດອີກຄັ້ງ.

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ເຕັກນິກການປູກເຫັດບົດ, ກອງສົ່ງເສີມກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ ແຫ່ງຊາດ, ພະແນກສົ່ງເສີມ ແລະ ຄຸ້ມຄອງໂຄງການ, ໜ່ວຍງານວິຊາຊີບ. ໂທ: 021 740 253

ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:

ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:

ວີດີໂອ:

ຕິດຕໍ່:

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ