ເຕັກນິກການປູກເຜືອກໃຫ້ໄດ້ຂະໜາດໃຫຍ່
ການກະກ່ຽມຟື້ນທີ່.
1. ເຮັກການຕັດຫຍ້າ ແລະ ກຳຈັດວັດສະພຶດອອກໃຫ້ໝົດ.
2. ຈາກນັ້ນໃຫ້ໄຖດີນ ແລະ ຕາກດີນໄວ້ປະມານ 7 ມື້.
3. ຂຸດຂຸມໃຫ້ມີຂະໜາດກວ້າງປະມານ 20 ຊມ. ຄວາມເລິກ 20 ຊມ. ໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງຕົ້ນປະມານ 1 ມ.
4. ໃຫ້ນ້ຳປຸຍໝັກຫຼືປຸຍຄອກເອົາມາຮອງກົ້ນຂຸມໃຫ້ເກືອບເຕີມປາກຂຸມແລ້ວເອົາດີນມາຖົມໃຫ້ເຕັມຂຸມທີ່ຂຸດໄວ້
ການປູກ.
1. ຈາກນັ້ນໃຫ້ເອົາເຜືອກອ່ອນ ( ຂະໜາດຫົວປະມານ 3 ຊມ ). ທີ່ກ່ຽມໄວ້ມາປູກໂດຍໃຫ້ເອົາຫົວເຜືອກມາວາງເທີ່ງປາກຂຸມແລ້ວເອົາດີນມາໂຮຍໃຫ້ພໍປົກຫົວເຜືອກ.
2. ຈາກນັ້ນໃຫ້ນຳເຟືອງແຫ່ງມາປົກເພື່ອຮັກສາຄວາມຊຸ່ມໃນດີນ.
3. ປະມາ 7 ມື້ເຜືອກກໍ່ຈະແຕກຕົ້ນອອກ.
ໝາຍເຫດ: ຫ້າມປູກເຜືອກໃນຂຸມເລິກເພາະຈະເຮັດໃຫ້ເຜືອກຫົວນ້ອຍ.
ການເບີ່ງແຍງຮັກສາ.
1. ການພູນກົກເປັນສີ່ງທີ່ສຳຄັນຫຼາຍ ໃນການປູກເຜືອກເພາະຖ້າຫາກວ່າເຮົາ ໝັ່ນພູນກົກຢູ່ສະເໝີໃຫ້ສູງຈະເຮັດໃຫ້ຫົວເຜືອກມີຂະໜາດໃຫຍ່ ເນື່ອງຈາກຫົວເຜືອກກໍ່ຄືລຳຕົ້ນໃຕ້ດີນທີ່ຂະຫຍາຍອອກເພື່ອສະສົມອາຫານ ຈື່ງເຕີບໃຫຍ່ຂື້ນເທີ່ງຫຼາຍກວ່າລົງຫົວເລິກລົງໄປ ໂດຍຈະເຮັດການພູນກົກຄັ້ງທີ່ 1 ຕອນໃສ່ປຸຍຄັ້ງທຳອິດ ແລະພູນກົກຄັ້ງທີ່ 2 ຕອນທີ່ໃສ່ປຸຍຄັ້ງທີ່ສອງ ແລະ ພູນກົກຄັ້ງສຸດທ້າຍເມື່ອເຜືອກມີອາຍຸໄດ້ 120 ມື້.
2. ການໃສ່ປຸຍເມື່ອປູກໄດ້ປະມານ 45 ມື້ ໃຫ້ໃສ່ປຸຍສູດ 15-15-15ຕົ້ນລະ 1 ບ່ວງແກງແລ້ວພູນດີນຖົມກົກ ແລະ ເມື່ອປູກໄດ້ 90 ມື້ໃຫ້ໃສ່ປຸຍສູດ 13-13-21 ຕົ້ນລະ 1.5 ບ່ວງແກງແລ້ວພູນດີນຖົມກົກ.
3. ການໃຫ້ນ້ຳຄວນໃຫ້ນ້ຳເມື່ອຝົນບໍ່ຕົກປະມານ 3-4 ມື້/ເທື່ອ ຖ້າຫາກວ່າປ່ອຍໃຫ້ເຜືອກຂາດນໍ້າຫຼາຍຈະເຮັດໃຫ້ເຜືອກໃບເຫຼືອງ ແລະ ມີຫົວຂະໜາດນ້ອຍ.
ການເກັບກ່ຽວ.
ສາມາດເກັບກ່ຽວໄດ້ເມື່ອເຜືອກມີອາຍຸ 150 ມື້ ຫຼື 5 ເດືອນເຊີ່ງຈະໄດ້ເຜືອກທີ່ມີຫົວຂະໜາດໃຫຍ່ປະມານ 1 ກິໂລກຼາມຕໍ່ຫົວ.
ໝາຍເຫດ:
ຫຼັງຈາກທີ່ປູກເຜືອກໄດ້້ປະມານ 2 ເດືອນ ເຜືອກຈະເລີ້ມແທງລູກອອກດ້ານຂ້າງອ້ອມກົກ ຈາກນັ້ນໃຫ້ເຮັດການຕັດລູກອອກ ( ຢາວປະມານ 1ຄືບ ). ໂດຍຕັດທຸກໆ 15-20 ມື້ ພຽງເທົ່ານີ້ກໍ່ຈະເຮັດໃຫ້ເຜືອກທີ່ເຮົາປູກມີຫົວຂະໜາດໃຫຍ່ ໄດ້ນໍ້າໜັກດີ ແລະ ໄດ້ລູກເຜືອກທີ່ມີຄວາມສົມບູນ.
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: http://kasetban.blogspot.com/2014/03/blog-post_7787.html
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ:
ຕິດຕໍ່:
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ