ວິທີການປູກເຫັດຕີນແຮດ


1. ລັກສະນະເຫັດຕີນແຮດ.
ເຫັດຕີນແຮດເປັນເຫັດຂະໜາດໃຫຍ່ ສາມາດຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ດີ ໃນສະພາບພູມອາກາດທົ່ວໄປຂອງປິເທດ. ສາມາດນມາຮັບປະທານເປັນອາຫານໄດ້.
2. ການເຮັດຫົວເຊື້ອເຫັດຕີນແຮດ.
ແມ່ນຄ້າຍຄືກັນກັບການເຮັດຫົວເຊື້ອເຫັດທົ່ວໄປ ເຊິ່ງໃນຂັ້ນຕອນມີດັ່ງນີ້:

  • ການລ້ຽງເຊື້ອເຫັດໃນອາຫານວຸ້ນ.

ເຫັດຕີນແຮດຈັດເປັນເຫັດ ທີ່ສາມາດແຍກເນື້ອເຍື່ອຈາກດອກເຫັດນຳມາລ້ຽງໃນອາຫານວຸ້ນ ( P D A ) ໄດ້ດີຊະນິດໜື່ງ, ໂດຍເຮັດການຄັດເລືອກດອກເຫັດທີ່ມີຂະໜາດໃຫຍ່, ນ້ຳໜັກດີ, ບໍ່ມີເຊື້ອພະຍາດລົບກວນ. ແລ້ວນຳມາລ້ຽງໃນອາຫານວຸ້ນໄດ້ 7 – 10 ວັນ ເສັ້ນໄຍເຫັດຕີນແຮດກໍ່ຈະເລີນເຕີບໂຕແຜ່ຂະຫຍາຍເຕັມໜ້າອາຫານວຸ້ນ.

ນຳເຊື້ອເຫັດວາງໃສ່ອາຫານວຸ້ນ

  •  ການເຮັດກ້ອນເຊື້ອເຫັດຕີນແຮດ.

ຈະມີລັກສະນະຄ້າຍຄືການເຮັດເຫັດນາງຣົມນາງຟ້າໂດຍການປະສົມວັດສະດຸທີ່ໃຊ້ປູກເຊັ່ນ: ຂີ້ເລື່ອຍຈາກນັ້ນຈິ່ງຫົດນ້ຳ ແລະ ປັບຄວາມຊຸ່ມໃຫ້ເໝາະສົມ, ຈາກນນັ້ນຈິ່ງນຳວັດສະດຸມາບັນຈຸລົງຖົງຢາງກັນຮ້ອນ 6 x 12 ນີ້ວ, ຖົງລະ 8 ຂີດ ຫາ 1 ກິໂລແລ້ວເອົາປາກຄໍຢາງມາສຸບໃສ່ປາກຄໍຖົງຢາງ, ອັດດ້ວຍຝ້າຍ, ຫຸ້ມດ້ວຍເຈ້ຍ, ຮັດດ້ວຍຢາງບ້ວງ, ແລ້ວນຳຖົງທີ່ບັນຈຸຂີ້ເລື່ອຍໄປໜື້ງຂ້າເຊື້ອປະມານ 3 – 4 ຊົ່ວໂມງນັບຈາກນ້ຳຟົດ, ເມື່ອຖົງຂີ້ເລື່ອຍເຢັນແລ້ວຈິ່ງທຳການເຂ່ຍເຊື້ອ. ຈາກນັ້ນບົ່ມຖົງກ້ອນເຊື້ອເຫັດຕີນແຮດປະມານ 40 – 60 ວັນ ອຸນນະພູມໃນການບົ່ມ 28 ອົງສາເຊ ຫາ 38 ອົງສາເຊ

ຖົງກ້ອນເຊື້ອເຫັດ

  • ສູດປະສົມຂີ້ເລື່ອຍ.

– ຂີ້ເລື່ອຍໄມ້ເນື້ອ່ອນ 100 ກິໂລ
– ຮຳອ່ອນ 10 ກິໂລ
– ຢິບຊຳ 1 – 2 ກິໂລ
– ດີເກືອ 2 ຂີດ
– ປູນຂາວ 1 ກິໂລ
– ຄວາມຊຸ່ມ 80 – 65%

  • ການກຽມວັດສະດຸປູກ.

– ດິນປົ່ນທີ່ຂຸດເລິກຈາກຜີວດິນ 25 ຊມ ( ໃນກໍລະນີບໍ່ມີການປູກຜັກເທີງໜ້າດິນ )
– ກ້ອນເຊື້ອເຫັດຕີນແຮດທີ່ມີເສັ້ນໄຍເດີນເຕັມຖົງກ້ອນເຊື້ອ ( ພື້ນທີ່ 1 ແມັດໃຊ້ກ້ອນເຊື້ອ 100 ຖົງ ).
– ໜານປູກຄວນບໍ່ໃຫ້ນ້ຳຂັງ
– ຝຸ່ນຄອກ ຫຼື ຝຸ່ນບົ່ມເກົ່າ
– ຂຸດດິນໃຫ້ເລິກ 20 – 25 ຊມ, ຂະໜາດຂອງໜານ 1 x 4 ແມັດ ຫຼື ຍາວກວ່ານັ້ນຕາມແຕ່ຄວາມຕ້ອງການ
– ເມື່ອກຽມໜານສຳເລັດແລ້ວໃຫ້ນຳຖົງກ້ອນເຊື້ອຈີກຖົງຢາງອອກໃຫ້ຍັງເຫຼືອແຕ່ກ້ອນເຊື້ອ. ແລ້ວນຳລົງດິນໃຫ້ຕິດກັນຈົນເຕັມໜານປູກເພື່ອໃຫ້ເສັ້ນໄຍຂອງແຕ່ລະກ້ອນປະສານກັນຢ່າງໄວເພື່ອໃຫ້ເປັນເນື້ອດຽວກັນ. ຈາກນັ້ນນຳດິນປົ່ນທີ່ກຽມໄວ້ມາປົກເທີງກ້ອນເຊື້ອ, ແລ້ວນຳເອົາແກ່ນຜັກມາປູກໃສ່ເທີງໜານເຫັດອາຍຸປະມານ 1 – 2 ເດືອນ ນຳເຟືອງມາປົກແກ່ນຜັກແລ້ວຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມ. ຄວນຮັກສາຄວາມຊຸ່ມຢ່າໃຫ້ແຫ້ງ ຜັກທີ່ປູກຄວນເກັບໄວ້ໃນໄລຍະ 40 – 60 ວັນ ເຊິ່ງລະຫວ່າງນັ້ນເຊື້ອເຫັດຈະເລີ່ມອອກດອກ, ເມື່ອເກັບຜັກລຸ້ນທຳອິດແລ້ວກໍ່ຄວນເຮັດຮົ່ມໃນໜານໂດຍໃຊ້ຕາໜ່າງເກັບແສງ 60 – 80 % ເຊິ່ງໃຫ້ສູງ 2,50 ແມັດ ຫຼື ຈະໃຊ້ກ້ານໝາກພ້າວກໍ່ໄດ້. ສະນັ້ນຖ້າຫາກວ່າເກັບຜັກໄປແລ້ວຄວນປູກຜັກຊີ ຫຼື ຜັກກະລ່ຳໃບໃນໜານທີ່ຢູ່ຮົ່ມນັ້ນຄວນນຳດິນປະສົມປຸ໋ຍອິນຊີໂຮຍກ່ອນປູກຜັກແລ້ວນຳເຟືອງມາຄຸມອີກເທື່ອໜື່ງ. ໃນລະ ຫວ່າງທີ່ຜັກເກີດຂຶ້ນ ເຫັດຕີນແຮດກໍ່ຈະເກີດຂຶ້ນ ແລະ ສາມາດເກັບດອກເຫັດໄດ້. ເຫັດຕີນແຮດຈະໃຊ້ເວລາປະມານ 30 – 45 ວັນໃນການເກີດດອກ.ແຕ່ຖ້າອຸນນະພູມຕ່ຳໃນລະດູໜາວກໍ່ຈະອອກດອກຊ້າປະມານ 45 – 60 ວັນ. ຫຼັງຈາກເກີດດອກຈະໃຊ້ເວລາ 7 – 10 ວັນ ກໍ່ຈະເກັບຜົນຜະລິດໄດ້. ຂະໜາດນ້ຳໜັກຂອງເຫັດຂຶ້ນຢູ່ກັບຈຳນວນຖົງທີ່ໃຊ້ປູກ 1 ຖົງໃຫ້ຜົນຜະລິດປະມານ 1 – 2 ກິໂລຕໍ່ປີ, ບາງກຸ່ມໜັກເຖີງ 10 ກິໂລ.

  •  ການເບິ່ງແຍງຮັກສາເຫັດຕີນແຮດ.

ລະຫວ່າງຜັກຊຸດສອງເຕີບໂຕໃຫ້ຫົດນ້ຳຕາມປົກກະຕິ, ຮັກສາຄວາມຊຸ່ມຢ່າໃຫ້ແຫ້ງ, ສາມາດເກັບຜັກ ແລະ ເຫັດຄຽງຄູ່ກັນໄປດ້ວຍໂດຍການຫົດນ້ຳຄັ້ງດຽວໄດ້ປະໂຫຍດທັງຜັກ ແລະ ເຫັດ.

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ກອງສົ່ງເສີມກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ ແຫ່ງຊາດ, ພະແນກສົ່ງເສີມ ແລະ ຄຸ້ມຄອງໂຄງການ, ໜ່ວຍງານສົ່ງເສີມວິຊາຊີບ. ໂທລະສັບ: 021 740252.

ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:

ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:

ວີດີໂອ:

ຕິດຕໍ່:

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ