ຂໍ້ແນະນຳ ເຕັກນິກການຜະລິດຖົງເຫັດ
ການປູກເຫັດຖືເປັນໂອກາດທີ່ຊາວກະສິກອນຈະໃຊ້ເສດວັດສະດຸ ຫຼື ຜົນທີ່ໄດ້ຈາກການຜະລິດນຳມາຜະລິດເປັນການເພີ່ມລາຍໄໄດ້. ຂະໜາດດຽວກັນສິ່ງເສດເຫຼືອຈາກການປູກເຫັດກໍ່ເປັນຝຸ່ນອິນຊີຊັ້ນດີ. ຊຶ່ງຈາກການພິຈາລະນາແລ້ວເຫັນວ່າເຫັດມີຄວາມເໝາະສົມ ໃນກິດຈະກຳການກະເສດຕະກອນແບບປະສົມປະສານ ເພາະເປັນກິດຈະກຳທີ່ມີການລົງທຶນຕ່ຳໃຫ້ຜົນຕອບແທນສະໝ່ຳສະເໝີ. ຖືເປັນລາຍໄດ້ເສີມຢ່າງດີ. ການປູກເຫັດບໍ່ໃຊ້ສານເຄມີທີ່ເປັນອັນຕະລາຍ ຖືວ່າເປັນຜົນດີຕໍ່ຊາວກະສິກອນເອງ, ຕໍ່ຜູ້ບໍລິໂພກ ແລະ ສິ່ງແວດລ້ອມ.
ການຜະລິດຖົງເຫັດ.
ໃນການຜະລິດຖົງເຫັດຈະຕ້ອງຄຳນືງເຖີງປັດໃຈຕ່າງໆ ໂດຍສະເພາະຄວາມຮູ້ ແລະ ປະສົບການ, ເງິນທຶນ ແລະ ຄວາມຕ້ອງການຂອງຕະຫຼາດ.
ວັດຖຸອຸປະກອນ.
– ເຮັດຖົງຢາງສຳລັບໃສ່ຂີ້ເລື່ອຍຂະໜາດ 7 x 12
– ຢາງບ້ວງ
– ງິ້ວ
– ຄໍປາກຖົງເຮັດຈາກປາສະຕິກ ຫຼື ເຮັດດ້ວຍໄມ້ປ່ອງ ເຊັ່ນ: ໄມ້ເຮ້ຍ, ໄມ້ຊອດ
– ຝຸ້ຍສຳລັໜື້ງຂ້າເຊື້ອ
– ໄຖ່ປ່ານ ແລະ ແຜ່ນຢາງສຳລັບປົກປາກຝຸ້ຍ
– ຟືນສຳລັບໜື້ງຂ້າເຊື້ອ
– ຄຸຕັກນ້ຳ
– ຊັວນສຳລັບໃຊ້ປະສົມເຊື້ອ.
- ສ່ວນປະກອບໃສ່ຂີ້ເລື່ອຍ.
– ຂີ້ເລື່ອຍໄມ້ເນື້ອອ່ອນ 100 ກິໂລ
– ຮຳລະອຽດ 15 ກິໂລ ຫຼື 3 ປິດ
– ຢິບຊຳ 1 ກິໂລ
– ດີເກືອ 300 ກຣາມ
– ປູນຂາວ 1 ກິໂລ
ຮູບການອັດຖົງເຫັ
- ວິທີເຮັດ.
• ນຳຂີ້ເລື່ອຍມາປະສົມກັບຮຳອ່ອນ ແລະ ຢິບຊຳຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນ ແລະ ລະອຽດດີນຳປູນຂາວມາປະສົມແຊ່ນ້ຳປະມານ ½ ຂອງຝຸ້ຍແລ້ວເອົາບົວຕັກນ້ຳມາຫົດໃຫ້ທົ່ວເຖີງ, ເອົານ້ຳປະສົມກັບດີເກືອຫົດໃຫ້ທົ່ວທຸກບ່ອນໃຫ້ມີຄວາມຊຸ່ມປະມານ 60% ບໍ່ປຽກຊຸ່ມເກີນໄປ ກຳເປັນກ້ອນໄດ້ແຕ່ເມື່ອບີບບໍ່ມີນ້ຳໄຫຼອອກມາອາດໃຊ້ຜ້າຄຸມບົ່ມປະໄວ້ 1 ຄືນ.
• ຫຼັງຈາກນັ້ນຈິ່ງນຳຂີ້ເລື່ອຍຮ່າຍໃສ່ຖົງຢາງກັນຮ້ອນຂະໜາດ 7 x 12 ແຕ່ລະຖົງຂີ້ເລື່ອຍບັນຈຸໄດ້ 1 ກິໂລ ໝາຍຄວາມວ່າຍັດຂີ້ເລື່ອຍໃສ່ຖົງບໍ່ໃຫ້ຫຼົມ ແລະ ບໍ່ໃຫ້ແໜ້ນຈົນເກີນໄປເພາະເຊືື້ອເຫັດຈະເກີດຊ້າ, ໃຫ້ເອົາຄໍໃສ່ປາກຖົງຢາງເອົາຢາງບ້ວງຮັດ, ເອົາໄມ້ຊີຮູລົງເຄິ່ງຖົງເພື່ອສະດວກໃນການເອົາຫົວເຊື້ອເຫັດລົງໃສ່, ເອົາສຳລີອັດປາກຖົງແລ້ວເອົາເຈ້ຍອັດອີກຄັງ
• ນຳໄປໜື້ງຂ້າເຊື້ອຟຸ້ຍເປັນເວລາ 2 ຊົ່ວໂມງ, ກົ້ນຟຸ້ຍເອົານ້ຳໃສ່ປະມານ 15 ຊມ, ລຽງຖົງກ້ອນຂີ້ເລື່ອຍໃນທ່າຕັ້ງ. ລັງຈາກນັ້ນເອົາຜ້າຢາງປົກຫຸ້ມ ແລ້ວເອົາໄຖ່ປ່ານປົກຕື່ມອີກ. ຕ້ອງປົກປາກຟຸ້ຍໃຫ້ດີ.
• ເມື່ອປົກປາກຟຸ້ຍດີແລ້ວຈິ່ງດັງໄຟ, ເວລານ້ຳໃນຟຸ້ຍຟົດແລ້ວຕ້ອງເລີ່ມຕັ້ງເວລາໜື້ງ 2 ຫາ 3 ຊົ່ວໂມງ. ແລ້ວຖອດໄຟອອກ, ປະຖົງຂີ້ເລື່ອຍໄວ້ໃຫ້ເຢັນ, ແລ້ວນຳເອົາຖົງຂີ້ເລື່ອຍມາປະໄວ້ຫ້ອງທີ່ສະອາດ ແລະ ນຳເອົາຫົວເຊື້ອເຫັດມາເຂ່ຍໃສ່ຖົງຂີ້ເລື່ອຍ ( ຫົວເຊື້ອ 1 ແກ້ວສາມາດເຂ່ຍໃສ່ຖົງຂີ້ເລື່ອຍໄດ້ປະມານ 30 ຖົງ )
• ຫຼັງໃສ່ເຊື້ອແລ້ວຄວນບົ່ມຖົງເຊື້ອໄວ້ໃນຫ້ອງທີ່ສະອາດ ຫຼື ບົ່ມໄວ້ໃນຫ້ອງທີ່ເຮັດດ້ວຍເປັນຊັ້ນຍິ່ງດີ ຖ້າບົ່ມເຊື້ອເຫັດໄດ້ປະມານ 3 ຫາ 4 ອາທິດ ເຊື້ອເຫັດກໍ່ຈະເລີ່ມອອກດອກ. ຫຼັງຈາກນັ້ນຈິ່ງນຳຖົງກ້ອນເຊື້ອເຫັດໄປໄວ້ໃນເຮືອນປູກເຫັດທີ່ກະກຽມໄວ້ນັ້ນຫົດນ້ຳທັງເຊົ້າ ແລະ ແລງ.
ຮູບ: ການໜື້ງຂ້າເຊື້ອຖົງເຫັດ ຮູບ: ຖົງເຫັດ ແລະ ການເກີດດອກ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ຂໍ້ແນະນຳ ເຕັກນິກການຜະລິດຖົງເຫັດ, ກອງສົງເສີມກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ ແຫ່ງຊາດ, ພະແນກວິຊາການ, ໜ່ວຍງານຝຶກອົບຮົມສົ່ງເສີມ ຂັ້ນສູນກາງ
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນແນວພັນ:
ວິດິໂອ:
ຕິດຕໍ່:
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ