ເຕັກນີກ: ນ້ຳສະກັດຊີວະພາບຈາກພືດຜັກ

ນ້ຳໝັກຊີວະພາບ: ມີຊື່ເອີ່ນໄດ້ຫຼາຍແບບຕາມຄວາມຄຸ້ນເຄີຍຂອງແຕ່ລະທ້ອງຖິ່ນເຊັ່ນ: ນ້ຳເອັນໄຊສ, ນໍ້າຈຸລິນຊີ, ນ້ຳອີເອັມ, ນໍ້າສະກັດຊີວະພາບ, ປຸ໋ຍນໍ້າຊີວະພາບ ແລະ ອື່ນໆ
ນໍ້າໝັັກຊີວະພາບ ເປັນນໍ້າໝັກທີ່ໄດ້ຈາກ ການຍຍ່ອຍສະລາຍເສດວັດສະດຸເຫຼືອໃຊ້ຈາກສ່ວນຕ່າງໆຂອງພືດ ຫຼື ສັດ ໂດຍຜ່ານການໝັກໃນສະພາບທີ່ບໍ່ມີອອກຊີເຈນ, ຊິ່ງມີຈຸລິນຊີເຮັດໜ້າທີ່ຍ່ອຍເສດຊາກພືດ ແລະ ສັດເຫຼົ່ານັ້ນໃຫ້ກາຍເປັນສານລະລາຍ ລວມເຖິງການໃຊ້ ເອັນໄຊສ ທີ່ເກີດຂື້ນເອງຕາມທຳມະຊາດ ຫຼື ມີການຕື່ມ ເອັນໄຊສ ເພື່ອເລັງການຍ່ອຍສະລາຍໄດ້ໄວຂື້ນ. ນ້ຳໝັກຊີວະພາບ ຈະມີສີດຳອອກນ້ຳຕານ, ກິ່ນສົ້ມໆຫວານໆ ບໍ່ເປັນອັນຕະລາຍຕໍ່ພືດ ແລະ ສັດ ສາມາດຊ່ວຍປັບຄວາມສົມດູນຂອງສິ່ງອວດລ້ອມ ແລະ ສິ່ງທີ່ມີຊີວິດໄດ້.

I. ວິທີການ ແລະ ອຸປະກອນ

  • ຂັ້ນຕອນການກະກຽມວັດຖຸທີ່ຈະນຳໃຊ້ (ນ້ຳໝັກຊີວະພາບ 50 ລິດ)

• ຖັງທີ່ມີຝາປິດ ແລະ ຄວນໃຊ້ຖັງ ພລາສະຕິກ ບໍ່ຄວນໃຊ້ອ່າງຊີມັງ ຫຼື ຖັງທີ່ເປັນໂລຫະ(ຖັງສຳລັບໄວ້ໝັກ 50 ລິດ)
• ເສດພຶດຜັກໝາກໄມ້ 40 ກິໂລ
• ກາກນ້ຳຕານ 10 ກິໂລ ຫຼື ຖ້າໃນກໍລະນີບໍ່ມີກາກນໍ້າຕານໃຫ້ໃຊ້ນໍ້າຕາຊາຍຂາວຫຼືແດງແທນກໍ່ໄດ້
• ນ້ຳ EM 1 ລິດ(ຖ້າມີຜົງຫົວເຊື້ອຈຸລິນຊີ 1 ຖົງ)
1.1. ວິທີເຮັດນ້ຳໝັກ
• ນຳເອົາເສດພືດຜັກມາຟັກໃຫ້ມຸ່ນແລ້ວປະສົມໃຫ້ເຂົ້າກັນ
• ແລ້ວນຳເສດພຶດຜັກທີ່ກຽມໄວ້,ໃສ່ລົງຖັງໄວ້ ຈາກນັ້ນນຳເອົາກາກນ້ຳຕານ ແລະ EM ປະສົມໃສ່ກັບນ້ຳປະມານ 20 ລິດ ຫຼື ໃຫ້ນ້ຳຖ້ວມ ເສດພືດ
• ຫຼັງຈາກນັ້ນ ຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນ, ແລ້ວປິດຝາຖັງໃຫ້ແໜ້ນເກັບໄວ້ໃນທີ່ມືດຄວນເປີດຝາອອກຫຼັງຈາກ 2-3 ມື້ແລ້ວຄົນ,ເມື່ອຄົບ 7 ມື້ໃຫ້ດົມກິ່ນ ຖ້າມີກິ່ນຫ້ອມສະແດງວ່ານ້ຳໝັກສາມາດນຳໄປໃຊ້ງານໄດ້,ແຕ່ຖ້າຫາກວ່າມີກິ່ນບູດສົ້ມສະແດງວ່ານ້ຳໝັກບໍ່ສາມາດນຳໃຊ້ໄດ້,ແຕ່ເຮົາສາມາດແກ້ໄຂໄດ້ໂດຍການນຳເອົາກາກນ້ຳຕານໄປປະສົມຕຶ່ມອີກ ແລ້ວໝັກຕໍ່ອີກ 3ມື້. ຖ້າມີກິ່ນຫ້ອມສາມາດນຳໄປໃຊ້ງານໄດ້ ແຕ່ຖ້າມີກິ່ນບູດສົ້ມໃຫ້ຕື່ມກາກນ້ຳຕານອີກແລ້ວໝັກຕໍ່ໄປຈົນກວ່າຈະມີກິ່ນຫ້ອມ ຄວນເກັບໄວ້ໃນທີ່ມຶດພາຍໃນອຸນຫະພູມຂອງຫ້ອງ
• ໝັກໄວ້ປະມານ 15-20 ວັນສາມາດນໍາໃຊ້ໄດ້ເລີຍ.
1.2. ອັດຕາສ່ວນ ແລະ ວິທີການນຳໃຊ້ນ້ຳໝັກຊີວະພາບ
1. ໃຊ້ກັບພືດຜັກສວນຄົວແມ່ນໃຫ້ທາງໃບ ອັດ¬ຕາສ່ວນ 15-20 ຊີ.ຊີ./ນໍ້າ 20 ລີດ ທຸກໆ 5-7 ມື້ ຄອບຄູ່
ກັບໃຫ້ທາງຮາກ 30-50 ຊີ.ຊີ./ນໍ້າ 20 ລີດ ທຸກໆ 15-20 ມື້
2. ຕຽມດິນກ່ອນປູກ ຫລື ຂຸມປູກຕົ້ນ¬ໄມ້ໃຫ້ໝາກ ອັດ¬ຕາສ່ວນ 30-50 ຊີ.ຊີ./ນໍ້າ 20 ລີດ ປະ¬ສົມກັບຝຸ່ນຄອກ ຫຼື ຝຸ່ນໝັກ
3. ໃຊ້ແທນສານເລັ່ງຝຸ່ນໝັກ ອັດ¬ຕາສ່ວນ 75-100 ຊີ.ຊີ./ນໍ້າ 20 +
4. ລີດ ຫົດລົງເທິງວັດດຸເຮັດຝຸ່ນໝັກ
5. ເພີ່ມເປີເຊັນການງອກຂອງເມັດພັນພືດ ໃນອັດ¬ຕາສ່ວນ 15-20 ຊີ.ຊີ./ນໍ້າ 20 ລີດ ແຊ່ເມັດພັນພໍຖ້ວມກ່ອນປູກປະມານ 12 ຊັ່ວໂມງ.
ການເກັບຮັກສາ ແລະ ການຕໍ່ຫົວເຊື້ອນ້ຳໝັກຊີວະພາບ
ຄວນເກັບໄວ້ໃນບ່ອນມຶດ ແລະ ອຸ່ນຫະພູມທີ່ເໜາະສົມບໍ່ຄວນປະໄວ້ບ່ອນທີ່ມີແສງແດດ ແລະ ເກັບໄດ້ດົນ 6 ເດືອນ – 1 ປີ ລະ¬ຫວ່າງເກັບຫາກມີກິ່ນບູດສົ້ມໃຫ້ເຕີມກາກນ້ຳ¬ຕານລົງໄປ.ການຕໍ່ເຊື້ອນ້ຳໝັກຊີວະພາບ ໃຊ້ຫົວເຊື້ອນ້ຳໝັກຊີວະພາບ 1 ສ່ວນ ກາກນ້ຳ¬ຕານ 1 ສ່ວນ ນ້ຳສະ¬ອາດ 10 ສ່ວນ ປະ¬ສົມໃຫ້ເຂົ້າ¬ກັນດີ ປິດຝາພາ¬ຊະ¬ນະເກັບໄວ້ໃນທີ່ມືດ ພາຍໃນອຸນ¬ຫະ¬ພູມຫ້ອງ ດົນ 3 ມື້ ກວດສອບກິ່ນຄືກັນກັບການເຮັດເທື່ອທຳອິດ.
ຕົ້ນທືນທີ່ນຳໃຊ້
ຕົ້ນທືນທີ່ນຳໃຊ້ເຂົ້າໃນການເຮັດນ້ຳໜັກ ແມ່ນເຮົາບໍ່ໄດ້ໃຊ້ທືນຮ້ອນຍັງຫຼາຍ.ສ່ວນປະສົມບາງຢ່າງເຮົາກໍ່ສາມາດຫາ ແລະ ປະກອບສ່ວນໄດ້ໂດຍທີ່ບໍ່ຈຳເປັນຕ້ອງເສຍເງີນ. ເຮັດນ້ຳໝັກໃນອັດຕາສ່ວນປະມານນີ້ ສາມາດໄດ້ນ້ຳໝັກ 50 ລິດ,ເຊິ່ງກໍ່ຖືວ່າຫຼາຍສົມຄວນ ເພາະໃນການໃຊ້ແຕ່ລະຄັ້ງ ແມ່ນຈະຕ້ອງນຳມາປະສົມນ້ຳທຸກໆຄັ້ງ. ລາຍລະອຽດດັ່ງລຸ່ມນີ້:

ລ/ດ ລາຍການ ຈຳນວນ ລາຄາ ລວມເງິນ
1 ກາກນໍ້າຕານ 10 ລິດ 8.000 80.000
2 ຫົວເຊື່ອEM 1 ລິດ 18.000 18.000
3 ຖັ່ງຢາງ 100 ລິດ 1 ຖັ່ງ 120.000 120.000
4 ເສດພືດຜັກ ແລະ ໝາກໄມ້ (ສາມາດຫາໄດ້ຕາມທ້ອງຕະຫຼາດ)
5 ລວມ 218.000

ຈຸດດີ ແລະຈຸດອ່ອນ

  • ຈຸດດີ

• ຊ່ວຍປັບສະ¬ພາບຄວາມເປັນກົດ – ດ່າງ ໃນດິນ ແລະ ນ້ຳ
• ຊ່ວຍປັບສະ¬ພາບໂຄງສ້າງຂອງດິນໃຫ້ຜຸຜຸ່ຍ, ໃຫ້ດິນອຸ້ມນ້ຳ ແລະ ອາ¬ກາດໄດ້ດີຂຶ້ນ
• ຊ່ວຍຍ່ອຍສະລາຍອິນ¬ຊີວັດ¬ຖຸໃນດິນໃຫ້ເປັນທາດອາ¬ຫານແກ່ພືດ ແລະ ພືດສາ¬ມາດດູດຊຶມໄປໃຊ້ໄດ້ເລີຍ ໂດຍບໍ່ຕ້ອງໃຊ້ພະ¬ລັງ¬ງານຫຼາຍຄືກັບການໃຊ້ປຸ໋ຍວິ¬ທະ¬ຍາ¬ສາດ(ປຸ່ຍເຄມີ)
• ຊ່ວຍເລັ່ງການຈະ¬ເລີນເຕີບໂຕຂອງພືດໃຫ້ສົມ¬ບູນແຂງ¬ແຮງຕາມທຳມະຊາດຕ້ານ¬ທານພະ¬ຍາດ ແລະ ແມງໄມ້
• ຊ່ວຍສ້າງຮໍໂມນພືດ ເຮັດໃຫ້ຜົນຜະ¬ລິດສູງ ແລະ ຄຸນນະພາບຂອງຜົນຜະ¬ລິດດີຂຶ້ນ
• ໃຫ້ຜົນຜະ¬ລິດມີຄວາມທົນທານ ແລະ ເກັບຮັກ¬ສາໄວ້ໄດ້ດົນ
• ຊ່ວຍເພີ່ມອັດຕາການຍ່ອຍສະລາຍສານອິນຊີ ແລະ ນ້ຳ

  •  ຈຸດອ່ອນ

• ຖ້າໃຊ້ນ້ຳໝັກໃນປະລິມານຫຼາຍເກີນໄປແມ່ນຈະເຮັດໃຫ້ພືດຢຸດການຈະເລີນເຕີບໂຕ ແລະ ອາດຕາຍໄດ້
• ໃນການເຮັດນ້ຳໝັກຊີວະພາບ ຕ້ອງພະຍາຍາມເປີດຝາຖັງຕະຫຼອດ ເພື່ອລະບາຍແກ໊ສ ເພາະຖ້າບໍ່ເປີດຝານັ້ນອາດຈະເກີດການລະເບີດໄດ້
ຂໍ້ແນະນຳ
• ເຄັດລັບ ການເຮັດນ້ຳໝັກຊີວະພາບ ຫຼັງຈາກໝັກໄດ້ 3 ມື້ທໍາອິດ ເປີດຝາອອກເບິ່ງຖ້າມີແກສ໌ດັນອອກມາ¬ສະແດງວ່າ ມີສ່ວນປະ¬ສົມທີ່ດີພະ¬ຍາ¬ຍາມເປີດຝາລະ¬ບາຍແກສ໌ເລື້ອຍໆ
• ຖ້າບໍ່ເປີດພາ¬ຊະ¬ນະທີ່ໝັກອາດລະເບີດໄດ້ ກໍ¬ລະ¬ນີຖ້າບໍ່ມີກາກນ້ຳ¬ຕານສາ¬ມາດໃຊ້ນ້ຳ¬ຕານຊາຍແດງແທນກໍ່ໄດ້ ໂດຍເພີ່ມປະ¬ລິ¬ມານນ້ຳ¬ຕານແດງເປັນ 1 ສ່ວນ : ເສດພືດ 1 ສ່ວນ ການໃຊ້ນ້ຳໝັກຊີວະ
ພາບທາງຮາກ
• ຄວນໃຊ້ຄອບຄູ່ໄປກັບຝຸ່ນຄອກ ຫລື ຝຸ່ນໝັກຝຸ່ນບົ່ມ

ຮູບ: ຂັ້ນຕອນໃນການໝັກ


ນ້ຳໝັ້ກ ພຶດຜັກ ນ້ຳໝັກ                            ໝາກໄມ້ ກັບ ຜັກ
ຮູບ: ຫຼັ້ງຈາກໝັກ ແລະ ສາມາດນຳໃຊ້ໄດ້

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ:

ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນແນວພັນ:
ວິດິໂອ:

ຕິດຕໍ່:

ຮຽບຮຽງໂດຍ: