ເຕັກນິກການປູກສາລີຫວານ.

 

ຊື່ ເຕັກນິກການປູກສາລີຫວານ.
ຂໍ້ມູນ

ລະດູປູກ.

ສາລີຫວານສາມາດປູກໄດ້ຕະຫລອດປີ ແຕ່ນິຍົມປູກຫຼາຍໃນຊ່ວງລະດູຝົນ ແລະສາມາດປູກໄດ້ດີໃນດີນທຸກສະພາບແຕ່ຈະຂື້ນໄດ້ດີໃນສະພາບດີນພຸຍດີນປົນຊາຍຈະເຮັດໃຫ້ຜົນຜະລິດດີແລະເກັບກ່ຽງໄດ້ໄວຂື້ນສ່ວນຄວາມເປັນກົດ-ດ່າງຂອງດີນທີ່ເໝາະສົມຢູ່ໃນຊ້ວງ 6.0-6.5 ໂດຍສາລີຫວານຕ້ອງການແສງແດດເຕີມທີ່ໝົດມື້.

ອຸນນະພູມທີ່ເຫມາະສົມ.

ອຸນນະພູມທີ່ເໝາະສົມໃນການປູກສາລີຫວານ ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ຜົນຜະລິດສູງທີ່ສຸດຈະຢູ່ໃນຊ້ວງ 24-30 ອົງສາ ແລະອຸນນະພູມກາງຄືນຢູ່ໃນຊ່ວງ 15-18 ອົງສາ ຈະເຮັດໃຫ້ສາລີຫວານມີຄຸນນະພາບດີ ແລະມີຄວາມຫວານສູງ.

ການກະກຽມພື້ນທີ່ປູກ.

ການປູກສາລີຫວານຈະແຕກຕ່າງຈາກການປູກສາລິໄຮ່ເພາະສາລີຫວານຕ້ອງເບີ່ງແຍງ ແລະ ປະຕິບັດຢ່າງພິຖີພິທັນເຊັ່ນດຽວກັບການປູກພຶດຜັກ ຈື່ງຈະໄດ້ຜົນຜະລິດທີ່ມີຄຸນນະພາບ ດັ່ງນັ້ນຕ້ອງກຽມດີນ ແລະ ການປູກຕ້ອງເຮັດຢ່າງປານີດໂດຍການໄຖດີນເລີກປະມານ 15-20 ຊມ.ແລ້ວຕາກດີນປະໄວ້ 7-10ມື້ເພື່ອກໍາຈັດໄຂ່ແມງ ແລະແກ່ນວັດສະພຶດ

ຂັ້ນຕອນການປູກສາລີຫວານ.

ເຈາະຂຸມປູກບໍລິເວນຂ້າງໆຮ່ອງໃຊ້ໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງຂຸມ (ຕົ້ນ) ປະມານ 25-35 ຊມ. ເອົາແກ່ນສາລີຫວານຢອດລົງໄປ ຂຸມລະ 1-2 ແກ່ນໃນພື້ນທີ່ 1 ໄລ່ຈະໃຊ້ແກ່ນພັນປະມານ 1-1.5 ກິໂລກຼາມ ຫຼັງຢອດແກ່ນແລ້ວບໍ່ຄວນປ່ອຍໜ້າດີນແຫ່ງເກີນໄປຄວນໃຫ້ດີນມີຄວາມຊຸ່ມຢູ່ສະໝ່ຳສະເໝີ ແລະ ບໍ່ຄວນໃຫ້ນ້ຳຫຼາຍເກີນໄປເຊີ່ງຈະເຮັດໃຫ້ແກ່ນສາລີຫວານເນົ່າໄດ້ຫລັງຈາກຢອດແກ່ນພັນໄດ້ 5-7 ມື້ ສາລີຫວານກໍ່ຈະເລີ້ມງອກ ໃຫ້ສັງເກດເບີ່ງວ່າຖ້າຂຸມໃດທີ່ບໍ່ງອກໃຫ້ຮີບປູກຊ້ອນທັນທີ.

ການບົວລະບັດຮັກສາສາລີຫວານ.

·         ການຖອນແຍກຕົ້ນ ຄວນເຮັດຫຼັງການຢອດແກ່ນ 12-14 ມື້ ໂດຍການຖອນແຍກໃຫ້ເຫຼືອຂຸມລະ 1 ຕົ້ນ

·         ການໃຫ້ປຸ໋ຍ

ຄັ້ງທີ່ 1. ຫຼັງການຫຍອດແກ່ນປະມານ 14-10 ມື້ ໂດຍການໃສ່ປຸຍ 46-0-0 ປະສົມກັບປຸຍ 15-15-15 ໃນອັດຕາ 1:1 ( ປະມານ 50 ກກ/ໄລ່ ). ໂດຍວ່ານປຸຍໃສ່ຮ່ອງນໍ້າຂ້າງໆຕົ້ນແລ້ວຖົ່ມໂຄນຕົ້ນ

ຄັ້ງທີ່ 2. ເມື່ອສາລີຫວານເລີ່ມຕິດຝັກອ່ອນໂດຍການໃສ່ປຸຍສູດ 14-14-21 ຫຼື 13-13-21 ອັດຕາປະມານ 50 ກກ/ໄລ່ ໂດຍວ່ານປຸຍໃສ່ຮ່ອງ ແລ້ວຖົ່ມທີ່ໂຄນຕົ້ນ.

·         ການໃຫ້ນ້ຳ ໃຫ້ນ້ຳຢ່າງສະໝ່ຳ ສະເໝີ ຢ່າໃຫ້ຂາດ ໂດຍປ່ອຍເຂົ້າຕາມຮ່ອງນ້ຳ ຫຼື ໃຊ້ແບບສະປຣີງເກີ.

·         ການກຳຈັດວັດສະພຶດ ເຮັດພ້ອມໆກັບການຖົ່ມໂຄນຕົ້ນ ແລະການໃສ່ປຸຍ.

·         ການສີດຢ່າປ້ອງກັນພະຍາດ ແລະແມງ ການປູກສາລີຫວານຕ້ອງລະວັງໃນເລື້ອງຂອງໜອນເຈາະຝັກ ຫຼືເຈາະລຳຕົ້ນ ຄວນສີຢາພວກ ຄາຣ໌ບາຮິລ ຫຼືຢາພວກຖືກໂຕຕາຍ ເຊັ່ນ ເມທໂຣມິລ

ການເກັບກ່ຽວ ແລະ ການຮັກສາ.

ການເກັບກ່ຽວສາລີຫວານເປັນປັດໃຈທີ່ສຳຄັນ ບໍ່ວ່າຈະເປັນສາລີຫວານເພື່ອສົ່ງໂຮງງານ ຫຼືຈຳໜ່າຍຝັກສົດ ຄວນເລືອກເກັບກ່ຽງໃນໄລຍະທີ່ມີນ້ຳຕານສູງ ແລະຄຸນນະພາບດີທີ່ສຸດ ຫຼືໄລຍະທີ່ເອີ່ນວ່າ ໄລຍະນ້ຳນົມ (Milk Stage)ຖ່າຫາກກ່າຍໄລຍະນີ້ໄປແລ້ວປະລິມານນ້ຳຕານຈະຫຼຸດລົງ ແລະມີແປງເພີ້ມຂື້ນສຳລັບການເກັບກ່ຽງສາລີຫວານມີຫຼັກພິຈາລະນາງ່າຍໆຄື:

1.     ນັບອາຍຸ ຫຼັງຈາກມື້ຫຍອດແກ່ນ ວິທີການນີ້ຕ້ອງຮູ້ອາຍຸຂອງສາລີຫວານແຕ່ລະພັນ ວ່າເປັນພັນ ໜັກ,ເບົາ ຫຼືປານກາງ ເຊັ່ນພັນເບົາອາຍຸ 55-65 ມື້, ພັນປານກາງ 70-85 ມື້ ແລະພັນໜັກຕັ້ງແຕ່ 90 ມື້ຂື້ນໄປ.

2.    ເກັບສຸ່ມໂຕຢ່າງໃນສ່ວນປູກມາກວດເບີ່ງ ວິທີນີ້ແນ່ນອນ ແລະນິຍົມເຮັດກັນຫຼາຍທີ່ສຸດໂດຍການເກັບກ່ຽວສາລີຫວານຄວນເກັບກ່ຽວໃນເວລາເຊົ້າມື້ດ ແລະ ຮີບສົ່ງຕະຫຼາດທັນທີ ບໍ່ໃຫ້ປະໄວ້ເກີນ 24 ຊົ່ວໂມງເພາະຈະເຮັດໃຫ້ນ້ຳຕານຫຼຸດລົງ

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ ສູນຄົ້ນຄວ້ານະໂຍບາຍກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: http://aravafarm.blogspot.com/
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ 
ວີດີໂອ
ຕິດຕໍ່